Spekulace o zájmu Applu vyhnaly cenu akcií Sony vzhůru

Veronika Skálová Veronika Skálová
26. 10. 2010 16:18
Spekulace o tom, jakou firmu by Apple mohl koupit, zvýšily cenu akcií elektronického gigantu.
Tajemná věta vizionáře Jobse vedla ke spekulacím, které pomohly akciím Sony.
Tajemná věta vizionáře Jobse vedla ke spekulacím, které pomohly akciím Sony. | Foto: Reuters

Tokio - Stačí neopatrná spekulace na stránkách finančního magazínu podpořená mnohoznačnou větou generálního ředitele a burza se houpá.

Nejnověji akcie japonské společnosti Sony, které posílily téměř o tři procenta poté, co se objevila úvaha, že by ji mohl koupit americký Apple. Zobchodovaný objem Sony tak vzrostl nejvýš za tři měsíce.

Na začátku stál výrok šéfa Applu Steva Jobse na konferenci, kde prezentoval výsledky společnosti za tři čtvrtletí. Na dotaz, co Apple podnikne s 51 miliardami dolarů v hotovosti, odpověděl tajemně: "Neradi bychom vystříleli všechen prach. Máme pocit, že v budoucnu se rýsuje jedna či víc strategických příležitostí."

Americký finanční magazín Barron's v návaznosti na toto vyjádření zaspekuloval, že pokud Apple zvažuje v blízké době nějakou akvizici, mohl by mít zájem o převzetí Adobe, Sony nebo Disney.

Ačkoliv analytici oslovení médii převzetí Sony Applem zpochybňují, finanční trh na tuto spekulaci velmi citlivě zareagoval a poslal cenu akcií Sony vzhůru téměř o tři procenta.

"Pokud se Apple pokusí koupit celé Sony, pak půjde o nepřátelské převzetí a to by nejspíš v Japonsku neuspělo. Nemyslím si, že by se Sony toužilo spojit s Applem, když spolupracuje s Googlem jako jeho konkurent," řekl Reuters tokijský analytik, který si nepřál být jmenován.

Po růstu téměř o tři procenta nakonec akcie poklesly jen o 0,7 procenta výš, než byla jejich hodnota na začátku obchodování. Jak informovala Reuters zobchodovaný objem dosáhl 17,6 milionu akcií, což je nejvíce od konce července.

 

Právě se děje

Další zprávy