Spekulace o záchraně eurozóny posílá trhy prudce vzhůru

Veronika Skálová Veronika Skálová
27. 9. 2011 9:55
Podle informací televize CNBC se chystá podpůrný fond záchranného fondu
Foto: Aktuálně.cz

Brusel, Washington - Evropští představitelé uvažují o založení fondu pro zvláštní účely, který by rovnou vybavili počátečním kapitálem a jehož úkolem by bylo vydávat obligace a nakupovat státní dluhopisy evropských zemí.

Tvrdí to zdroje finanční televize CNBC. Smyslem fondu je podle nich zabránit dalšímu šíření dluhové krize v eurozóně. Zvláštní fond by zřejmě založila Evropská investiční banka (EIB).

Tato zpráva rozjela vlnu nákupů na burzách v Asii i Evropě. Akcie prudce zpevňovaly a jejich hlavní indexy zamířily vzhůru už třetím dnem v řadě. Hlavním důvodem růstu cen akcií jsou právě neoficiální informace, podle nichž má eurozóna připravený plán, jak účinně pomoci Řecku.

"Chápeme to tak, že plány na posílení záchranného fondu EFSF už jsou v pokročilé fázi," sdělil zdroj, který je podle CNBC z evropského finančního světa. Televize však podotýká, že i když jsou plány podrobně propracovány, ve hře může být i jiná varianta.

Dluhopisy, které by zvláštní fond vydával, by podle zdrojů mohly sloužit i jako zástava pro Evropskou centrální banka. Informace zdrojů ale zatím nikdo nepotvrdil.

Jiný evropský činitel podle agentury Reuters zprávu označil za bizarní, zpráva nicméně přispěla k výraznému růstu cen akcií na burzách ve Spojených státech.

"Upřímně, ty informace kolem EIB jsou bizarní. Tam zatím ty rozhovory nejsou," řekl ke zprávě CNBC zdroj, na který se odvolává Reuters. "S EIB jednáme o zvýšení její kapacity, ale pouze v rámci dluhopisů určených na projekty," dodal. Pomocí zmíněných dluhopisů by se v EU pomohly financovat velké projekty v infrastruktuře.

 

Právě se děje

Další zprávy