Špekáčky mají naději na evropskou ochranu

Petr Havel
28. 10. 2008 11:19
Evropské komise narazila s návrhem na zrušení ochrany
Foto: Kostelecké uzeniny

Praha - Česko společně s Francií chce, aby Evropská unie i v budoucnu chránila tradiční místní speciality.

Postoj obou zemí tak znamená, že by se unijní ochrany mohly dočkat i špekáčky, o jejichž ochranu žádají společně Česko a Slovensko.

Evropská komise navrhuje, aby se v budoucnu zrušila ochrana "tradičních zaručených místních specialit". Definitivní rozhodnutí má padnout v době českého předsednictví.

Je to dědictví

"Francie je pro zachování ochranných označení potravinářských výrobků. My jsme jednoznačně pro udržení ochrany místních specialit. I naše liberální agrární politika chce chránit tradiční potraviny, které jsou součástí kulturní tradice a dědictví," řekl náměstek ministra zemědělství Ivo Hlaváč.

Registraci špekáčků může kromě snahy Evropské komise ale ohrozit také neshoda na české straně mezi zpracovateli masa.

Problém je na straně tuzemských drůbežářů. Ti totiž požadují, aby ochrana názvu špekáček byla tzv. "s výhradou", což by umožnilo, aby bylo možné tento název použít i pro špekáčky z drůbežího masa.

Český svaz zpracovatelů masa a slovenská strana ale usilují o ochranu názvu špekáček "bez výhrad". Drůbeží špekáčky by se tak musely jmenovat jinak.

Dojde k dohodě?

Podle Dany Večeřové, mluvčí Potravinářské komory ČR, která již v loňském roce ochranu špekáčků iniciovala, by se obě strany měly sejít na ministerstvu zemědělství. "My zatím zachováváme přísnou neutralitu a do diskuse se vložíme až poté, pokud se obě strany nedohodnou," uvedla mluvčí

Pokud by se mezi sebou nedohodli tuzemští zpracovatelé, může se stát, že EU schválí původní slovenskou žádost bez účasti české strany.

V takovém případě by museli naši výrobci špekáčků k tomu, aby tak mohli své výrobky nazvat, respektovat slovenské receptury.

 

Právě se děje

Další zprávy