Španělsko dostalo 39,5 miliardy eur na pomoc bankám

ČTK ČTK
12. 12. 2012 14:10
Bankám peníze pomohou k "úklidu" po nesplácených úvěrech hlavně z hypoteční krize
Foto: Reuters

Madrid - Do Španělska dorazila finanční pomoc 39,5 miliardy eur (asi 999 miliard Kč), kterou země použije na pomoc bankovnímu sektoru. Informovala o tom agentura AP, podle které teď penězi disponuje státní záchranný fond. Madrid letos v létě požádal evropské partnery až o 100 miliard eur, později ale uvedl, že bankovní sektor tolik peněz nebude potřebovat.

Mluvčí ministerstva hospodářství uvedla, že banky peníze dostanou v nadcházejících dnech. Španělsko žádalo o finanční pomoc proto, aby se jeho banky mohly vypořádat se zátěží nesplácených úvěrů. Jejich objem narostl v roce 2008 a následujících letech, jak se začaly projevovat dopady krize na realitním trhu.

Banky se "zmenší" o víc jak polovinu

Záchrana bank má Španělsku pomoci zvládnout státní finance, aby nemuselo žádat o finanční pomoc pro celou ekonomiku. Z celkové částky 39,5 miliardy eur by asi 37 miliard eur měly dostat čtyři největší banky, které už vláda zestátnila.

Největší díl pomoci dostane Bankia, pro kterou je vyčleněno zhruba 18 miliard eur. Catalunya Caixa má dostat asi devět miliard eur, Novagalicia 5,5 miliardy a Valencia Bank zhruba 4,5 miliardy eur. Zbylých 2,5 miliardy eur má pomoci nedávno založené "špatné bance" Sareb, což je ústav, který má od ostatních bank odkupovat nedobytné úvěry a další pohledávky.

Výměnou za pomoc budou muset banky omezit rozsah aktivit o 60 procent, snížit počet poboček o 50 procent, přestat úvěrovat developery a naopak se zaměřit na půjčky drobné klientele a úvěry malým a středním firmám. Například Bankia, která patří k největším úvěrovým ústavům ve Španělsku, v této souvislosti plánuje propustit asi 6000 zaměstnanců.

 

 

Právě se děje

Další zprávy