S&P hrozí Francii a dalším čtyřem zemím nižším ratingem

ČTK ČTK
21. 10. 2011 12:23
Snížení ratingu hrozí i Španělsku, Itálii, Irsku a Portugalsku
Francouzský prezident Nicolas Sarkozy
Francouzský prezident Nicolas Sarkozy | Foto: Reuters

Londýn/Varšava - Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's patrně sníží hodnocení úvěrové spolehlivosti Francie a dalších západoevropských zemí, pokud jejich ekonomika spadne do recese a vlády se ještě více zadluží.

S&P uvedla, že by ratingové známky snížila o jeden až dva stupně a vedle Francie by se to týkalo také Španělska, Itálie, Irska a Portugalska.

Agentura hodnotila možnosti, jaké by k podpoře eurozóny mohla za dvou různých scénářů vývoje použít Evropská unie a Mezinárodní měnový fond. První scénář bral v úvahu dvojitou recesi, druhý pak recesi v kombinaci s vysokými úrokovými sazbami. Vyšlo jí, že ratingy by patrně snížila za obou zmíněných scénářů.

Pokud by došlo na nejhorší ekonomický scénář, pak by podle agentury bylo zřejmě nutné rekapitalizovat řadu bank ve Španělsku, Itálii a Portugalsku. Současné podpůrné mechanismy by totiž nemusely být dostačující, pokud by se podmínky zhoršily víc, než se obecně předpokládá.

"Rating Francie by zřejmě klesl na AA plus z dosavadní známky AAA kvůli zhoršující se fiskální pozici, i když objem aplikované zátěže zůstane mírný," uvedla agentura. Její analytici očekávají, že vzroste požadavek na další úvěry, převážně kvůli růstu rozpočtových deficitů v situaci, kdy se zhorší ekonomické podmínky.

"Tyto zátěžové scénáře nejsou tím, co bychom považovali za naše ústřední očekávání. Je to simulace možného vývoje, pokud by se takové hypotetické události vyskytly," řekla agentuře Reuters mluvčí S&P.

Prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet na dotaz k případnému zhoršení ratingu několika západoevropských zemí řekl, že Evropa i hlavní světové ekonomiky jsou ve složité situaci.

"Ta si žádá spoustu tvrdé práce ve všech vyspělých ekonomikách světa, protože my všichni máme problém," řekl Trichet na okraj konference ve Varšavě. "Co se Evropy týče, problém je zcela jistě v jejím vedení," řekl.

Evropští lídři se v neděli sejdou na summitu Evropské unie, kde budou řešit dluhovou krizi v eurozóně. Ta už si od loňského jara vyžádala pomoc pro Řecko, Irsko a Portugalsko. Zatím ale panují neshody mezi nejmocnějšími členy, a sice Německem a Francií. Jejich činitelé avizovali, že ve středu uspořádají ještě jeden summit. Paříž má mimo jiné obavy, že by mohla přijít o ceněný rating AAA.

 

Právě se děje

Další zprávy