Soudce žádá dolary pro nevidomé

dkl
30. 11. 2006 12:04
Washington - Výrazných změn se zřejmě dočkají americké bankovky po rozhodnutí soudce Jamese Robertsona.
Jednodolarovky jsou pro většinu Američanů lepší než kovová mince téže hodnoty. Tento týden začne další pokus to změnit: vyjde nová série mincí s portréty bývalých prezidentů. Zahodí kvůli tomu Američané svou oblibu papírových bankovek?
Jednodolarovky jsou pro většinu Američanů lepší než kovová mince téže hodnoty. Tento týden začne další pokus to změnit: vyjde nová série mincí s portréty bývalých prezidentů. Zahodí kvůli tomu Američané svou oblibu papírových bankovek? | Foto: Reuters

Ten se totiž ve svém verdiktu zastal nevidomých občanů. Americké bankovky různých hodnot jsou totiž příliš stejné, a tudíž pro tyto lidi téměř nerozpoznatelné.

"Ze 180 států světa, které tisknou vlastní bankovky, mají snad jen Spojené státy všechny druhy ve stejné velikosti, kvalitě i barvě," píše ve svém rozsudku soudce.

"Už není možné dále tvrdit, že naše bankovky jsou pro slepé dostatečně použitelné. Bez pomoci je nejsou schopni rozeznat," dodává.

Nová barevná desetidolarovka právě vstupuje do oběhu.
Nová barevná desetidolarovka právě vstupuje do oběhu. | Foto: AP

Různé dolary

A tak bude americká vláda postavena před otázku, jak zajistit, aby zelené bankovky byly navzájem odlišitelné pro lidi se zrakovým postižením.

Celý proces začal stížností Americké společnosti nevidomých. Americká vláda prý porušuje zákon, který má postiženým zajistit maximální nezávislost a začlenění do společnosti.

"Je skutečně nefér, když nevidomí musí spoléhat na dobrou vůli ostatních. Nemohou si být ani jistí, že jim v obchodě při placení pokladní správně vrátí," říká právní zástupce žalujících Jeffrey A. Lovitky.

Naopak zástupce ministerstva financí argumentoval, že by pak bylo složitější zabránit padělání u bankovek různých velikostí či bankovek s texturami. Na tyto argumenty ale soudce neslyšel. Dokonce je označil za absurdní.

Foto: aktualne.cz

Nyní má vláda deset dní na odvolání. Do třiceti dnů by se tedy mělo konat slyšení, na kterém by žalovaná strana, tedy vláda, měla přijít s návrhy, jak rozsudek naplnit.

77 let jedné velikosti

Americké dolarové bankovky ale nebyly vždy stejně velké. Jednotnou velikost pro všechny nominály zavedla vláda USA až v roce 1929, prý na podporu proti padělání.

Od té doby se ministerstvo financí stále snaží předcházet falešným bankovkám. V roce 1990 přidalo mikrotisky, o šest let později byly zvětšeny portréty státníků.

 

Právě se děje

Další zprávy