Soud zastavil exekuci na přepravce ropy Transpetrol

ČTK ČTK
2. 9. 2013 17:10
Slovenská společnost měla zablokováno zhruba 138 milionů korun.
Slovensko chce Transpetrol zpět
Slovensko chce Transpetrol zpět | Foto: www.transpetrol.sk

Praha - Městský soud v Praze zastavil exekuci na majetek slovenského přepravce ropy Transpetrol v České republice. V důsledku rozhodnutí by měl Transpetrol získat finanční prostředky za přepravu ropy do ČR, které byly kvůli exekuci zablokované. Jde o zhruba 138 milionů korun na účtu společnosti Česká rafinérská.

Exekuci původně nařídil Obvodní soud pro Prahu 2. Transpetrol měl podle exekučního příkazu vyplatit více než 320 milionů korun českým firmám CZ PAP. Odvolací Městský soud v Praze loni exekuci zastavil, Ústavní soud však následně verdikt zrušil a městský soud musel věc projednat znovu. Soudce Jiří Cidlina rozhodl 28. srpna opětovně o tom, že exekuci zastavuje.

Rozhodnutí je konečné, pravomocné bude po jeho doručení oběma stranám.

Dluh za Transpetrol v minulosti uznal kontroverzní slovenský podnikatel Ignác Ilčišin. Ten si kvůli tomu, že mu slovenský stát v minulosti nezaplatil pohledávku, nárokoval na základě sporné exekuce 34 procent akcií Transpetrolu a snažil se s nimi i nakládat. Když za strategickou ropnou firmu podepsal dokument, v němž souhlasil s exekucí 330 milionů korun ve prospěch CZ PAP, byl na Slovensku obžalován z podvodu.

Transpetrol se proti exekuci hájil mimo jiné tím, že podle slovenských soudů Ilčišin nikdy nebyl předsedou představenstva Transpetrolu, takže pohledávka v Česku nemohla vzniknout legálně. V případě nezastavení exekuce hodlala firma vymáhat vzniklou škodu po českém státu v mezinárodní arbitráži.

 

Právě se děje

Další zprávy