Soud: Tvar tyčinky Bounty nelze chránit před konkurenty

Ekonomika Ekonomika
8. 7. 2009 11:00
Německý výrobce čokolády Ludwig Schokolade uspěl ve sporu se společností Mars

Lucemburk - Tvar čokoládové tyčinky Bounty nemůže být zapsán jako ochranná známka Evropských společenství. Rozhodl o tom Soudní dvůr ES a fakticky tak zrušil rozhodnutí registračního úřadu z roku 2003.

„Trojrozměrný tvar tyčinky postrádá rozlišovací způsobilost a společnost Mars neprokázala, že tvar získal rozlišovací způsobilost užíváním v celém Společenství," citovala z rozhodnutí Zuzana Trebulová z tiskového oddělení soudu. Ochrannou známku postrádající rozlišovací způsobilost nelze v zásadě zapsat.

Tvar tyčinky jako ochrannou známku Společenství zapsal v dubnu 2003 registrační úřad OHIM na základě přihlášky společnosti Mars Inc.  Už v prosinci ale proti tomu protestoval německý výrobce čokolády Ludwig Schokolade a podal návrh na prohlášení neplatnosti ochranné známky. OHIM prohlásil zápis za neplatný v říjnu 2007, společnost Mars se následně bránila u soudu.

„K tomu, aby trojrozměrná ochranná známka, tvořená pouze tvarem výrobku, mohla být zapsána, musí se tvar významně lišit od norem nebo zvyklostí daného odvětví, aby průměrnému spotřebiteli umožnil bezprostředně a s jistotou odlišit dotyčný výrobek od výrobků jiných podniků," připomněl soud. Údajně rozlišovací charakteristické rysy, tedy zaoblené okraje tyčinky, jakož i tři šipky nebo krokve zobrazené na vrchní straně, se dostatečně neodlišují od jiných tvarů běžně užívaných pro čokoládové tyčinky.

Soud také upozornil, že povědomí zákazníků o charakteristických znacích tyčinky není jednotné v rámci celého Evropského společenství - mimo jiné i proto, že podíl značky na trhu se v různých zemích liší.


 

Právě se děje

Další zprávy