Soud: Plat 187 milionů dolarů je příliš

Dušan Klimeš
20. 10. 2006 13:10
New York - Bývalý šéf newyorské burzy Dick Grasso musí vrátit značnou část tučného platu a prémií, které si bez povolení vyplatil.

Až sto milionů dolarů plus úroky (v přepočtu zhruba 2,2 miliardy korun) poputuje zpět z peněženky Dicka Grassa na účet newyorské burzy NYSE. Podle soudce je jeho kontroverzní "výplata" nejen proti pravidlům burzy, ale i proti zákonům státu New York.

Proces proti Grassovi vede ostřílený matador soudních síní New Yorku Eliot Spitzer. Ten se s chutí obouvá do velkých finančních domů a nadnárodních firem. A daří se mu.

Špatný hospodář

Dnes v noci se mu povedlo přesvědčit soudce, že 187,5 milionu dolarů, se kterými Grasso opustil svoji kancelář šéfa burzy, je přece jenom trochu moc. Porušil tím totiž zákony, které určují maximální výši odměny ředitelů neziskových organizací.

Foto: Reuters

"To, že správce organizace - ať už ziskové či neziskové - čestně prohlásí, že nevidí nic špatného na tom, že si vyplatí více než sto milionů dolarů, je jasným porušením jeho povinností jako správce cizího majetku," uvedl soudce Ramos ve své řeči.

K tomu se podle Spitzera nechoval jako dobrý hospodář a burze svým chováním způsobil škodu.

Dick Grasso má zkrátka smůlu. Kvůli odměnám, které si vyplatil, přišel o místo. A teď přijde i o většinu oněch prémií.

Už nyní soudce rozhodl, že celých 36 milionů dolarů musí být neprodleně vráceno. Z těch si navíc burza vypočítá úroky, protože si je Grasso protizákonně vyplatil jako bezúročnou půjčku.

Dalších 58 milionů dolarů je podle soudce sporných a bude se o nich dále jednat.

Foto: NYAO

Neúspěšná protižaloba

Aby toho nebylo málo, soudce Ramos navíc zamítl i Grassův požadavek na 48 milionů dolarů, které mu podle jeho slov newyorská NYSE ještě stále dluží.

Proces se táhne již od roku 2004, kdy šéfa burzy obvinil Eliot Spitzer za to, že si vyplatil nebývale vysokou mzdu, bonusy a penzijní zajištění v celkové výši 187,5 milionu dolarů.

Soudce, který Grassovi sáhne hluboko do kapsy, je ten samý, který v roce 1998 "obvinil" právníky tabákového průmyslu, že jejich odměna 625 milionů dolarů za zahlazení procesu, je neetická a "urážlivá".

 

Právě se děje

Další zprávy