Soud: fúze Air France a KLM je v pořádku

Dušan Klimeš
4. 7. 2006 10:30
Lucemburk - Spojení Air France a KLM bylo legální a schválení ze strany Evropské komise bylo správné. Konkurenční easyJet tak neuspěl v soudní při proti leteckému obru.

Evropský Soud první instance dnes rozhodl, že stížnost nízkonákladové letecké společnosti easyJet nemá opodstatnění. Týkala se spojení dvou evropských gigantů na leteckém nebi nizozemských aerolinií KLM a francouzských Air France. Fúzi podle britské firmy Evropská komise špatně posoudila a neměla ji nikdy povolit.

"Důkazy, které easyJet předložil, nás nepřesvědčily, že by Evropská komise chybovala při schvalování fúze leteckých společností," oznámil Soud první instance podle agentury Reuters.

Plány na spojení a vytvoření společného podniku zveřejnily obě společnosti v roce 2003, povolení od antimonopolních úředníků Evropské unie získaly v únoru 2004.

Omezí se konkurence

Konkurentovi, společnosti easyJet, se však tento krok nezamlouval. Požádal proto evropský soud, aby fúzi zrušil. Důvod? Bruselští úředníci prý pochybili při vyhodnocování dopadu spojení na celý evropský letecký trh.

Tím však "stížnosti" nízkonákladového přepravce nekončí. Závazek obou partnerů, kteří se měli spojit, že zajistí, aby negativní dopady na konkurenci byly co nejmenší, se nesplnil.

Především v oblasti přímých letů, hlavně z Amsterdamu, se prý kýžená ochrana nízkonákladových leteckých společností minula účinkem.

 

Právě se děje

Další zprávy