Sony opět v roční ztrátě. Již počtvrté za sebou

ČTK ČTK
10. 5. 2012 8:58
Letos již firma očekává návrat k zisku
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jiří Kropáček

Tokio - Japonský výrobce elektroniky Sony vykázal v loňském fiskálním roce rekordní ztrátu 457 miliard jenů (111,8 miliardy Kč) a ve ztrátě skončil již čtvrtým rokem za sebou. Na hospodaření firmy mají negativní dopad ztráty televizní divize a silný jen. V letošním roce však společnost podle dnešního prohlášení očekává návrat k zisku.

Provozní ztráta za rok od konce března činila 67,3 miliardy jenů. Byla tak nižší než odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří čekali ztrátu 95 miliard jenů.

Za letošek se již čeká zisk

Firma se potýká s problémy hlavně kvůli ztrátové výrobě televizorů a silné konkurenci na trhu se spotřební elektronikou. Nový generální ředitel Kazuo Hirai proto přistoupil k masivnímu snižování nákladů a propouštění, které má vrátit k zisku hlavně problémovou televizní divizi. Posílit chce také ve výrobě fotoaparátů, herních přístrojů a chytrých telefonů.

V letošním fiskálním roce společnost očekává provozní zisk 180 miliardy jenů. Analytici počítají se ziskem 173 miliardy jenů. Čistý zisk má činit 30 miliard jenů.

 

Právě se děje

Další zprávy