Sony i Honda poničeny, vyhlídky světové ekonomiky též

Veronika Skálová Radek Pecák Veronika Skálová, Radek Pecák
11. 3. 2011 12:33
Továrny uzavřeli výrobci elektroniky i automobilů, nepracují ani rafinerie.
Rafinerie i další továrny v Japonsku po zemětšesení čelí požárům
Rafinerie i další továrny v Japonsku po zemětšesení čelí požárům | Foto: Reuters

Tokio - Ranní zemětřesení a několikametrová tsunami jsou nejen nejhorší přírodní katastrofou svého druhu v moderních dějinách Japonska, ale také těžkou ranou pro tamní ekonomiku. Dopady však pocítí celý svět.

Japonská ekonomika v posledním čtvrtletí loňského roku o 1,3 procenta poklesla a právě první kvartál letošního roku měl přinést zlepšení. Naděje na něj ale nejspíš tsunami smetla do moře.

Provoz kvůli živelní pohromě omezují výrobci aut i elektroniky, zavírají i ropné rafinerie. "Na severu Japonska jsou továrny na výrobu automobilů i polovodičů, kvůli škodám, které utrpěly lze očekávat určitý dopad na ekonomiku," řekl agentuře Reuters Jasuo Jamamoto, ekonom výzkumného institutu banky Mizuho.

Jeden z největších japonských vývozců, výrobce elektroniky Sony, uzavřel šest svých továren.

Škody počítají i výrobci automobilů. Ve vývojovém středisku Honda poblíž města Tochigi utrpělo při zřícení zdi v jídelně zranění 30 osob. "Jeden zaměstnanec zahynul," uvedl mluvčí českého zastoupení Hondy Aleš Indra.

Továrna ve městě Suzuka, kde se vyrábějí hybridní modely (Insight, CR-Z, Jazz) již obnovila výrobu. Naopak dosud stojí továrna Sayama poblíž Tokia, odkud vyjíždějí modely Accord.

Toyota zastavila výrobu v továrně na náhradní díly a dvou montážních halách v prefektuře Mijagi, druhý největší výrobce aut, společnost Nissan zastavila čtyři své továrny.

Rafinerie stojí

Pojišťovny a zajišťovny oslabené krizí v minulých letech dostanou další direkt. Ještě nikdy v historii nezasáhlo tak silné zemětřesení velmi vyspělou ekonomiku - o to větší budou materiální škody, za které pojišťovny budou muset platit.

Foto: Vojtěch Marek
Jak Japonci nacvičují ve školách a firmách,
co dělat při zemětřesení?
Líčí Tomio Okamura

V roce 1995 zasáhlo zemětřesní Kóbe a škody vystoupaly na dosud rekordních 100 miliard dolarů. Škody kvůli současné katastrofě budou bezesporu větší.

Zastavily se i některé elektrárny, ale zejména těžba na několika ropných rafineriích. Média informovala o velkém požáru na rafinerii Cosmo Oil v prefektuře Čiba, největší provozovatel rafinerií JX Nippon Oil & Energy Corp, zastavil práce ve třech svých rafinériích v Sendaji, Kašimě a Negiši.

Požár zachvátil také ocelárnu JFE Holding v Čibě. Společnost, která je pátým největším výrobcem oceli na světě, však uvedla, že oheň nezpůsobil větší škody.

Kvůli výpadkům v dodávkách energie zastavila výrobu i Primearth EV Energy, společný podnik firem Panasonic a Toyota vyrábějící baterie pro hybridní vozy.

Jen i hodnota akcií klesají

Centrální japonská banka, která se v poslední době snažila chudokrevnou ekonomiku země povzbudit, uvedla, že udělá maximum pro zajištění stability na finančních trzích vzhledem k tomu, že hodnota jenu i japonských akcií poklesla.

"V pondělí se pravděpodobně propadnou zejména akcie těch společností, které mají továrny v zasažených oblastech, ale tento pokles nebude trvat dlouho," uvedl Mitsuhsige Akino, manažer investiční společnosti Ichiyoši.

"Zatím neznáme přesný rozsah škod. Ale můžeme očekávat pokles poptávky. Dočasně nejspíš aktuální vývoj sníží hrubý domácí produkt," doplnil Jamamoto.

 

Právě se děje

Další zprávy