Sony Ericsson prodal ve druhém čtvrtletí méně telefonů

Tereza Holanová Tereza Holanová
15. 7. 2011 15:25
Sony Ericsson prodal ve druhém čtvrtletí méně telefonů. Za hlavní příčinu označuje japonské zemětřesení
Foto: Aktuálně.cz

Stockholm - Společnosti Sony Ericsson se ve druhém čtvrtletí příliš nedařilo. Prodala o třetinu mobilních telefonů méně než před rokem.

Čistá ztráta společnosti ve druhém čtvrtletí činila 50 milionů euro. Analytici přitom očekávali zisk 4,9 miliardy euro, uvádí agentura Reuters. Čtvrtletní ztrátu společnost naposledy vykázala v roce 2009.

Za stejné období před rokem výrobce vydělal 12 milionů euro, za první čtvrtletí 2011 pak 11 milionů euro.

V období od začátku dubna do konce června zákazníci nakoupili 7,6 miliardy telefonů. To bylo o 31 procent méně než před rokem a o 6 procent méně než v prvním čtvrtletí.

Očekávání analytiků činila 8 až 11 miliard prodaných kusů.

Hlavním tahounem bude smartphone

Za slabým výsledkem společnosti stojí především japonské zemětřesení, které způsobilo slabší poptávku po telefonech střední třídy, uvádí generální ředitel Sony Ericsson Bert Nordberg.

Zatímco ve třetím čtvrtletí by měly být výsledky firmy nadále rozpačité, pro konec roku Sony Ericsson očekává oživení.

Vysoký zájem by měl být především o chytré telefony, pro které se i v Česku používá jejich anglické označení smartphone. Jejich cena v posledních týdnech klesla pod 200 euro.

Společnost by se však měla soustřeďovat na to, aby rozvíjela všechny produkty, nejen chytré telefony, které nyní představují 70 procent všech jejich prodaných výrobků.

"Sony Ericsson totiž není jediný, pro koho je posun ke smartphonům atraktivní," varuje analytik Geoff Blaber před konkurencí, do které patří například Motorola Mobility.

Skupina vznikla v roce 2001 jako konsorcium švédské skupiny Ericsson, která poskytuje servis a technologie telekomunikačním operátorům, a japonského výrobce elektroniky Sony.

 

Právě se děje

Další zprávy