Sony BMG půjde před soud

eko, ČTK, Reuters
22. 11. 2005 9:10
Austin - Sony BMG přidávala na CD protikopírovací program, který se podle žalob chová jako spyware. Už ho sama stáhla.

Software označený jako XCP dávala nahrávací společnost na disky proto, aby se nedaly v počítači kopírovat. Stát Texas a spotřebitelská organizace Electronic Frontier Foundation teď na firmu podaly žaloby, které ji viní z toho, že její program se chová jako nebezpečný spyware.

Vydavatelství Sony BMG už vinu částečně uznalo: rozhodla se, že už na svoje cédéčka nebude dál XCP přidávat (VÍCE ČTĚTE ZDE). Pomoci mu chce teď také Microsoft, který aktualizačními programy odstraní tento software z operačních systémůWindows (VÍCE ČTĚTE ZDE).

Generální prokurátor státu Texas Greg Abbott v pondělí podal žalobu v občanskoprávním sporu kvůli tomu, že Sony BMG dodává na své digitální přehrávače speciální software, bez něhož není možné kompaktní disky s protikopírovacím programem přehrát. Prokuratura chce pro každého poškozeného odškodné 100 tisíc dolarů (asi 2,5 milionu korun).

V USA platí nový zákon, jehož smyslem je potírat kriminalitu v prostředí internetu. Legislativa se zaměřuje hlavně na pokusy o krádež identity a další kriminální aktivity, včetně instalace speciálních špionážních programů. Jejich prostřednictvím se mohou
hackeři dostávat do počítače oběti.

Sony BMG program XCP využívá k tomu, aby si lidé nemohli vytvářet libovolný počet kopií původního disku. Majitel počítače ale nemá nad programem kontrolu a odborníci na počítačovou bezpečnost program dokonce zařadili mezi spyware, tedy speciální špionážní programy.

Žaloba, kterou podal stát Texas, se zaměřuje na chování softwaru. Ne každý disk, který technologii XCP využívá, se totiž dá bez problémů na počítačích přehrát. V některých případech je nutné nejprve stáhnout z webu virtuální přehrávač Sony. Právě ten obsahuje software, který se v počítači nedá běžně zjistit.

Z podobného důvodu jako stát Texas podalo žalobu také sdružení Electronic Frontier Foundation, která hájí zájmy spotřebitelů v internetovém prostředí. Podle této žaloby musí Sony BMG zveřejnit svůj záměr stáhnout disky z trhu viditelněji, a kromě toho lidem nahradit vzniklé škody. Stejně tak by měla kompenzovat náklady na odstranění softwaru, který není možné snadno smazat.

Sdružení také tvrdí, že nefér jsou i licenční podmínky, se kterými musí každý uživatel souhlasit, aby si vůbec mohl CD v počítači pustit. Spotřebitelská organizace také tvrdí, že software se do počtítače instaluje, i když uživatel klikne na nesouhlas s dohodou.

Sony BMG nainstalovala software u několika desítek titulů, které byly vydány v milionových nákladech. Patří mezi ně nosiče s nahrávkami interpretů jako je Ray Charles, Frank Sinatra, Louis Armstrong nebo Celine Dion. Po vložení takového CD do mechaniky počítače se na monitoru objevila výzva k souhlasu se smlouvou k používání CD, s kterou musel uživatel souhlasit.

 

Právě se děje

Další zprávy