Smutný rekord z USA, bídou trpí 46,2 milionu Američanů

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
14. 9. 2011 7:04
Podle tamních statistiků do chudoby propadl každý šestý obyvatel velmoci
Some streets in America are paved with gold, they say. Some are definitely not
Some streets in America are paved with gold, they say. Some are definitely not | Foto: Jacob Holdt

Washington - Asi 46,2 milionu Američanů žije v chudobě, oznámil americký statistický úřad. Míra chudoby v roce 2010 dosáhla ve Spojených státech 15,1 procenta, proti předchozímu roku se zvýšila o 0,8 procenta a podle agentury AP dosáhla nejvyšší hodnoty od roku 1983.

Mírně, na 49,9 milionu, narostl i počet obyvatel USA bez zdravotního pojištění.

Míra chudoby je nejvyšší mezi černochy, kde dosahuje 27,4 procenta. V této sociální skupině se míra chudoby také nejvíc meziročně zvýšila, a to o 1,6 procentního bodu. Vysoká míra chudoby je rovněž mezi Hispánci, kde dosahuje 26,6 procenta. Naopak nejnižší je míra chudoby mezi bílými Američany, kde i přes zvýšení o půl procentního bodu dosahuje 9,9 procenta.

Podle Trudi Renwickové ze statistického úřadu je nejvýznamnější příčinou narůstající chudoby počet lidí, kteří jsou bez práce. Míra nezaměstnanosti v USA v současnosti dosahuje 9,1 procenta.

Míra chudoby ve Spojených státech roste už čtvrtým rokem v řadě. Proti roku 2007 se zvýšila o 2,6 procenta.

Míra chudoby se počítá podle příjmu rodiny před zdaněním bez započtení nefinančních benefitů, jakými jsou například potravinové lístky. Statistický úřad stanovuje hranici chudoby podle celkového příjmu domácnosti v závislosti na počtu osob, které v ní žijí, a jejich věku. Hranice se každoročně upravuje v závislosti na míře inflace.

Například pro čtyřčlennou domácnost se dvěma dětmi do 18 let stanovil úřad pro rok 2010 jako hranici chudoby roční příjem 22 113 dolarů (397 tisíc korun).

 

Právě se děje

Další zprávy