Smrt bin Ládina snížila cenu stříbra, ale zvedla akcie

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
2. 5. 2011 10:01
Stříbro se propadlo nejvíc od krachu Lehman Brothers, japonské akcie zpevnily
Poté, co Barack Obama oznámil bin Ládinovu smrt, zareagovaly na zprávu světové trhy.
Poté, co Barack Obama oznámil bin Ládinovu smrt, zareagovaly na zprávu světové trhy. | Foto: Reuters

Singapur, Tokio - Kulka, která ukončila život nejhledanějšího teroristy světa Usámy bin Ládina, ovlivnila i dění na světových trzích. Cenu stříbra poslala o deset procent dolů, naopak povzbudila k růstu japonské akcie. Informovaly o tom světové agentury.

Zatímco cena zlata a ropy se po oznámení o smrti bin Ládina snížila jen nepatrně, stříbro se propadlo o deset procent, poté což je nejvíc od října 2008. Tehdy pokles ceny ovlivnil pád americké banky Lehman Brothers.

Podle expertů nynější prudký pokles ceny stříbra ovlivnil i jeho rychlý růst v posledních dnech, cena tak potřebovala korekci. "Je to impulzivní reakce na tu zprávu. Je zde ale riziko větší nestability. Mohou se objevit protesty na druhé straně a je možné, že Al-Káida bude chtít ukázat, že i když je vůdce mrtev, válka pokračuje," uvedl pro agenturu Reuters jeden z makléřů v Sydney.

Prognózy jsou nejisté

Propad ceny ale nebyl trvalý, později se vrátila na 44 dolarů za troyskou unci.

Bin Ládinova smrt naopak prospěla japonským akciím, které zahájily růstem a jejich hlavní index poprvé od březnového zemětřesení vystoupil nad 10 tisíc bodů.

Kromě smrti nejhledanějšího teroristy domu přispěl i další růst akcií na Wall Street.

Posiluje i dolar

Na devizových trzích se od tříletého minima odpoutal americký dolar, velká část analytiků si ale myslí, že jde pouze o přechodnou reakci. Dolar byl totiž zralý ke korekci tak jako tak, protože klesal takřka nepřetržitě několik týdnů. Značný vliv na kurz dolaru má totiž fakt, že americká centrální banka zatím nehodlá zvyšovat úroky.

"I když by někdo mohl říci, že tato událost zbavila globální ekonomiku jednoho rizikového faktoru, můj celkový dojem je takový, že Usáma bin Ládin už byl stejně spíš postava z učebnic dějepisu. Dolar se zřejmě nakupoval z toho důvodu, že jeho prodej už zašel moc daleko," poznamenal hlavní makléř společnosti Chuo Mitsui Trust Bank Kacunori Kitakura. 

 

Právě se děje

Další zprávy