Slovensko mohutně podpoří turismus: snižuje DPH, chystá povinné příspěvky na rekreaci

ČTK ČTK
Aktualizováno 23. 10. 2018 14:46
Od změny poslanci očekávají snížení konečné ceny ubytovacích služeb pro turisty a vyšší zájmem o pobyty v hotelích a v dalších ubytovacích zařízeních.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Magdaléna Daňková

Bratislava - Slovensko od příštího roku sníží sazbu daně z přidané hodnoty (DPH) u ubytovacích služeb na deset z nynějších 20 procent. Větší zaměstnavatelé zase budou muset přispívat pracovníkům na rekreaci. Rozhodl o tom v úterý parlament. Obě opatření navrhli poslanci vládní Slovenské národní strany (SNS) s cílem podpořit domácí cestovní ruch.

Od změny DPH poslanci očekávají snížení konečné ceny ubytovacích služeb pro turisty, což by se mělo projevit ve zvýšeném zájmu o pobyty v hotelích a v dalších ubytovacích zařízeních. Právě vyšší poptávka po ubytování by podle SNS měla kompenzovat výpadek příjmů státu ze snížení sazby DPH.

Zmiňovanou sníženou sazbu DPH Slovensko již uplatňuje na vybrané druhy potravin, knihy, léky a zdravotnické pomůcky.

Slovenský parlament schválil i zavedení takzvaných rekreačních poukázek. Nárok na ně budou mít pracovníci, kteří u zaměstnavatele s celkovým počtem alespoň 50 zaměstnanců pracují nejméně dva roky. Z hodnoty poukázky podnik zaplatí 55 procent, nanejvýš ovšem 275 eur (7110 korun), na zbytek přispěje pracovník. To znamená, že hodnota poukázky by zpravidla mohla dosáhnout 500 eur (12.920 korun), což v ubytovacích zařízeních v turisticky atraktivních lokalitách země vystačí zhruba na týdenní pobyt.

Rekreační poukázku bude moci zaměstnanec využít pouze na Slovensku, a to nejen pro sebe, ale i pro členy své rodiny.

Firmy sdružené v Republikové unii zaměstnavatelů požadovaly pouze dobrovolné poskytování příspěvků na rekreaci. Tvrdily, že podniky mají vlastní systém sociálního programu pro zaměstnance.

Služeb ubytovacích zařízení na pětimilionovém Slovensku loni využilo dohromady přes 5,37 milionu domácích i zahraničních hostů, což byl rekord v novodobé historii země. Ze zahraničí jezdí na Slovensko hlavně Češi.

 

Právě se děje

Další zprávy