Slovensko má vyhráno. Přijetí eura posvětila EU

Redakce EKO
20. 6. 2008 10:20
Slovensko je čtvrtou novou členskou zemí v eurozóně

Brusel - Slováci si mnou ruce. Přijetí eura po včerejším schválení ze strany členských států Evropské unie nic nebrání.

Na otázku, zda unijní představitelé souhlasí se zavedením eura na Slovensku s platností od 1. ledna 2009 odpověděli všichni kladně.

Slovákům tak chybí už jen konečný, ale pouze formální verdikt ministrů financí, aby mohli od 1. ledna vyměnit své koruny za eura. Po Slovinsku, Maltě a Kypru se tak Slovensko stane čtvrtou zemí mezi novými členskými státy, která vstoupí do eurozóny.

Směnný kurz má být stanoven na červencovém summitu v belgické metropoli. Počítá se však s tím, že bude obdobný jako centrální parita koruny, která nyní činí 30,126 SKK/EUR.

Na zavedení nové měny se připravují i banky. Komerční banky a Národní banka Slovenska (NBS) se minulý týden dohodly, že budou kvůli přechodu na euro otevřené už 1. ledna 2009.

Občané si tak budou moci vyměnit koruny za eura i v první den roku, které je státním svátkem. Stejně tak budou banky otevřené i 6. ledna, kdy je svátek Tří králů.

Slovenskými korunami budou moci Slováci platit ještě do 16. ledna 2009. Jde o tzv. duální oběh. Když bude občan platit korunami, nazpět už dostane euro.

V souvislostech:

 

Právě se děje

Další zprávy