Slovensko je nejproduktivnější z Visegrádu

gaz
11. 9. 2007 14:40
Češi naopak zaostávají
Dopravní omezení je způsobeno stavebními pracemi od Malostranského náměstí k zastávce Malostranská.
Dopravní omezení je způsobeno stavebními pracemi od Malostranského náměstí k zastávce Malostranská. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Bratislava - Dle Mezinárodní organizace práce (ILO) jsou slovenští pracovníci nejproduktivnější ze všech zemí Visegrádské čtyřky. Naopak Češi jsou poslední. Zprávu v dnešním vydání přinesl slovenský deník SME.

Produktivitu práce ILO počítá jako poměr HDP země k počtu jejích pracovníků. Jeden slovenský zaměstnanec v roce 2006 tak vytvořil hodnotu odpovídající 28 209 amerických dolarů a zdaleka tak předběhl zaměstnance třech zbývajících zemí, jejichž produktivita se pohybovala okolo 23,5 tisíce dolarů.

I v hodinové produktivitě, která zohledňuje rozdíly v délce pracovní doby visegrádských zemí, je s 16,31 dolary za hodinu Slovensko na prvním místě. Zde jsou dle slovenského deníku naopak poslední Poláci.

Zajímavé je i to, že za nejvíce odvedené práce Slováci dostávají nejméně zaplaceno. Průměrný plat v Česku je nyní přibližně 21, 5 tisíc korun, naopak na Slovensku je to podle údajů z prvního čtvrtletí roku přibližně 18,5 tisíce slovenských korun (zhruba 15 170 českých).

 

Právě se děje

Další zprávy