Slovensko chce známkovat firmy podle síly a poctivosti

ČTK ČTK
16. 1. 2013 13:50
Hodnocení má zohledňovat finanční stabilitu, placení daní i podporu nevládních organizací
Slovenský ministr financí Ján Počiatek drží slovenské euro
Slovenský ministr financí Ján Počiatek drží slovenské euro | Foto: Reuters

Bratislava - Slovenské úřady plánují od příštího roku přidělovat všem podnikatelům rating. Hodnocení firem a živnostníků bude zohledňovat jejich finanční stabilitu, placení daní nebo podporu mimovládních organizací.

Od známkování podnikatelů si ministerstvo financí, které s touto iniciativou přišlo, slibuje kromě jiného lepší výběr daní, jakož i zvýšení informovanosti obchodních partnerů.

Hodnocení budou veřejně dostupná

"Hlavním cílem opatření je zavedení institutu veřejného, nezávislého a objektivního hodnocení daňových subjektů jako nástroje na podporu dobrovolného plnění daňových povinností a zvýšení právní jistoty v obchodních vztazích," uvedl úřad. Podobné hodnocení firem podle ministerstva funguje i v jiných zemích EU.

Rating společností a živnostníků bude veřejně dostupný. Finanční správa ho sestaví na základě údajů z finančních výkazů, které už nyní podnikatelé odevzdávají úřadům. Využije také informace z vlastní kontrolní činnosti.

První hodnocení podnikatelské sféry má stát zveřejnit v příštím roce, kdy bude vycházet z údajů za roky 2012 a 2013. Okruh posuzovaných údajů se postupně rozšíří, a to o plnění povinností při placení povinných odvodů. Stane se tak po připravovaném sjednocení výběrů daní a odvodů, které se ale už několikrát odložilo.

Podnikatelé: menší firmy budou poškozeny

Zástupci podnikatelů upozornili, že připravované známkování firem může poškodit zejména menší firmy. Ty se mohou prý nezaviněně dostat do finančních potíží v případě, že jim odběratelé nezaplatí za dodané zboží nebo služby.

Daňové úřady nyní na Slovensku pro vlastní účely hodnotí podnikatele z hlediska jejich disciplíny při placení daně z přidané hodnoty. Právě u této daně dochází podle vyšetřovatelů k podvodům, které obírají státní pokladnu o miliony eur.

Státy, velké firmy nebo banky dostávají rating od předních světových ratingových agentur. Udělená úvěrová známka vyjadřuje schopnost dlužníka dostát svým závazkům.

 

 

Právě se děje

Další zprávy