Slovenské NE eurovalu EFSF sráží světové akcie níž

Karel Toman
12. 10. 2011 8:20
Investoři už před hlasováním doufali v nejlepší, ale chystali se na nejhorší
Slovenský ministr financí Ján Počiatek drží slovenské euro
Slovenský ministr financí Ján Počiatek drží slovenské euro | Foto: Reuters

Bratislava - Slovenské neúspěšné hlasování o eurovalu EFSF ukončilo v úterý čtyřdenní rallye na burzách v Evropě a ve středu ráno srazilo akcie i na burzách v Asii.

Níže začne obchodování s evropskými a americkými akciemi i ve středu.

Londýnský index FTSE v úterý uzavřel o 0,006 procenta dole a podle stanice CNBC dnes začne obchodovat o 36 bodů níže. Pařížský index CAC 40 klesne na začátku obchodování o 17 bodů a frankfurtský DAX o 39 bodů.

Náladě na burzách nepřidalo ani oznámení hliníkářského gigantu Alcoa, že pomalý ekonomický růst srazil ceny kovu.

USA Evropě: Musíte dělat víc

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso dnes v Bruselu představí další detaily plánu na rekapitalizaci evropských bank. Promluví ve 14 hodin londýnského času.

Americký ministr financí Timothey Gartner ale v noci na dnešek pro stanici Bloomberg prohlásil, že evropští lídři musejí udělat víc než jen rekapitalizovat banky.

"Nejdůležitější problém je, aby zajistili, že by si největší ekonomiky eurozóny, které jsou teď pod tlakem, mohly půjčovat za úrok, který si budou moci dovolit," prohlásil Geithner.

To je mimo jiné i cílem eurovalu EFSF, o kterém Slováci neúspěšně hlasovali. Nakonec jej ale možná přece jen schválí, protože opozice souhlas s ním podmínila odchodem vlády, což se právě stalo.

Ve čtvrtek a v pátek se v Paříži setkají ministři financí dvacítky nejsilnějších ekonomik světa G20. O deset dní později, 23. října, se setkají lídři eurozóny. Do konce měsíce totiž chtějí představit plán, jak zabránit globálnímu finančnímu kolapsu z bankrotu Řecka.

Právě euroval EFSF (European Financial Stability Facility) má zjednodušeně řečeno zabránit nákaze, kterou by bankrot Řecka mohl přenést do ostatních evropských zemí a jejich bank.

Kvůli nejistotě investorů před hlasováním proto padaly evropské akciové indexy zhruba o procento. Ukončily tak čtyři dny trvající silný růst burz, který dosud bral energii z opatrného optimismu, že se evropským politikům přece jen podaří dluhovou krizi zvládnout a vyhnout se neřízenému bankrotu Řecka.

Sázky na vývoj akcií spadly i v USA

V úterý před slovenským hlasováním proto klesaly i takzvané futures (kontrakty na budoucí transakce) na amerických burzách. S&P 500 futures spadly o 4,1 procentních bodů, Dow Jones Industrial index o 13 bodů a Nasdaq 100 futures o 6 bodů.

Nové pravomoci EFSF musí schválit všechny členské státy eurozóny. Slovensko je poslední, které tak neučinilo, a dostalo se tak pod politický i časový tlak.

Řecko totiž nesplnilo cíle snižování rozpočtového deficitu, a stále proto nedostalo další dávku mezinárodní finanční pomoci z vloni schváleného záchranného balíčku. Navzdory ujišťování tamní vlády tak panuje nejistota, že mu dojdou peníze a strhne se neřízený bankrot.

V úterý sice inspektoři takzvané "trojky" mezinárodních věřitelů (ECB, MMF, EU) oznámili, že Řecko zřejmě novou tranši záchranného úvěru dostane.

Má se tak ale stát až v listopadu, a pokud by Slováci pomoc neschválili, eurozóna nebude mít formální mechanismus, jak nákaze bránit.

Slovenská ruleta s eurem

Nové pravomoci EFSF totiž počítají s tím, že bude skupovat dluhopisy zemí, které se ocitnou pod tlakem investorů. Nově má EFSF půjčovat i zadluženým vládám a ozdravovat banky, kterým se nebude dostávat kapitálu. Známým příkladem z poslední doby je francouzsko-belgická banka Dexia.

Celkový objem finančních garancí EFSF by měl proto stoupnout na 780 miliard eur (asi 19 bilionů korun), což má fondu umožnit poskytovat půjčky zadluženým státům v původně zamýšleném objemu 440 miliard eur. Hledají se ale zároveň cesty, jak výpůjční kapacitu EFSF zvýšit takzvaným "pákovým efektem" (leverage). Například tím, že by se stal bankou a "napíchl" tak zdroje z ECB.

Podíl Slovenska na zárukách by se schválením navrhovaných změn zvýšil o tři čtvrtiny na 7,73 miliardy eur, což je asi desetina tamního HDP.

Se světovými trhy tak podle Jana Čermáka z ČSOB hrají Slováci svým hlasováním "ruskou ruletu". Pokud totiž nové pravomoci pro EFSF neschválí, "může dojít k vážným komplikacím, ne-li kolapsu celého pracně schvalovaného záchranného mechanismu v eurozóně."

Investoři po celém světě proto v úterý jako by doufali v nejlepší a připravovali se na nejhorší.

"Je zkrátka asi normální vidět trhy vyměknout po včerejší silné rallye. Všechny zraky jsou teď ale na Slovensku. Předpokládám, že pozitivní hlasování zklidní nervy před zítřejším obchodováním a rallye pravděpodobně bude pokračovat," řekl v úterý agentuře Reuters Peter Cardillo z newyorské společnosti Rockwell Global Capital.

 

Právě se děje

Další zprávy