Slovenská nouzová ropa skončí v Česku

Dušan Klimeš, Anton Molnár
6. 12. 2006 11:00
Bratislava/Praha - Slovenská vláda odsouhlasila dohodu, podle níž se Česko má stát jedinou cizí zemí, kde si Bratislava uloží část zásob ropy.
Vrt vede do hloubky 2100 metrů. Těchto trubek - každá o délce deseti metrů - se tedy spotřebuje mnoho.
Vrt vede do hloubky 2100 metrů. Těchto trubek - každá o délce deseti metrů - se tedy spotřebuje mnoho. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Kauza
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Kauza

Česká Státní správa hmotných rezerv se dostala do hledáčku NKÚ. Ten kritizuje jak nakládání se sátním hmotným majetkem, tak i penězi. Přečtěte si, co odhalila reportérka Sabina Slonková.

Ani Česká republika, ani Slovensko nemají své strategické a nouzové zásoby ropy uloženy v zahraničí. Tedy až do dnešního dne. Ministři dali zelenou dohodě, na základě které by až deset procent rezervní slovenské ropy leželo v českých úložištích.

"Cena uložení v České republice je výrazně nižší než v Maďarsku, Německu, či Polsku," řekl deníku Aktuálně.sk vysoce postavený úředník, který je se situací detailně obeznámen. Nepřál si ale být v tisku jmenován. "Za jeden kubík bude Slovensko platit 700 až 1 000 slovenských korun," dodává.

Jeden kubík je asi 0,8 tuny. Slovenská vláda by v Česku ráda uložila 50 až 70 tisíc tun. Půjde tedy o obchod v řádu desítek milionů korun.

Firma Čepro je jedním z adeptů na úschovu slovenské ropy
Firma Čepro je jedním z adeptů na úschovu slovenské ropy | Foto: Ondřej Besperát

Zásoby budou hlídat soukromníci

Česká republika se v dohodě zavazuje, že v případě potřeby nebude bránit odběru této ropy zpět na Slovensko. Zásoby bude spravovat některý ze soukromých subjektů.

"Uložení, dohody a smlouvy si bude slovenská strana zařizovat sama. Náš úřad s tímto nebude mít nic společného," potvrdila deníku Aktuálně.cz Věra Matějů, tisková mluvčí Správy státních hmotných rezerv. Tento úřad má na starosti české strategické a nouzové zásoby.

Zatím není jasné, které firmy budou ty "vyvolené" a stanou se správci slovenského ropného bohatství.

Jedním z uchazečů v případném tendru by ale určitě byla státní firma Čepro, která spravuje i české ropné rezervy. "My jsme projevili zájem již při jednání na vládní úrovni," potvrdil Tomáš Zikmund, člen představenstva společnosti Čepro.

"Stále máme dostatečné kapacity na to, abychom slovenskou poptávku uspokojili. Pokud by bylo vyhlášeno výběrové řízení, rozhodně se ho zúčastníme," ujistil Zikmund.

Zrušený tendr

S tendry mají své zkušenosti ale i slovenské firmy. Na jaře slovenská vláda vyhlásila soutěž na skladování nouzových a strategických zásob. Přihlásilo se šest zájemců, přesto byla v létě soutěž zrušena s odůvodněním, že žádný z nich nesplňoval představy úředníků.

Přitom mohly být vybrány dvě firmy, které by si zásoby "rozdělily". První by musela již od začátku příštího roku uskladnit 120 tisíc kubíků ropných derivátů. Druhá by pak zakázku získala až od roku 2009, ale na starosti by měla o 20 tisíc kubíků víc.

Slovensko dnes skladuje zásoby, které by pokryly 55denní potřebu. Unie ale požaduje, aby členové měli zásoby na 90 dní. Slovenská správa hmotných rezerv zatím neví, jak těmto požadavkům vyhoví.

 

Právě se děje

Další zprávy