Slováci mají novou centrální paritu: 30,126 SKK za euro

Red Eko
29. 5. 2008 10:55
Koruna dosáhla nového rekordu 30,080 Sk za euro
Foto: Ondřej Besperát

Bratislava - Slovenská koruna má novou centrální paritu vůči euru. Středový kurz slovenské měny v mechanismu výměnných kurzů ERM II má hodnotu 30,126 koruny za euro.

V porovnání s předchozím středovým kurzem v hodnotě 35,442 koruny za euro to představuje zhodnocení koruny o 17,64 procenta.

Slovenská koruna na revalvaci centrální parity vůči euru zareagovala ve čtvrtek ráno výrazným posílením na rekordní úroveň 30,080 koruny za euro. Oznámení nové parity před půlnocí podnítilo investory na trhu k výrazným nákupům korun.

Na rubu slovenské jednoeurovky bude stejně jako na minci dvojnásobné hodnoty slovenský dvojkříž na trojvrší
Na rubu slovenské jednoeurovky bude stejně jako na minci dvojnásobné hodnoty slovenský dvojkříž na trojvrší | Foto: Národná banka Slovenska
Čtěte také:
Schváleno. Od ledna budou Slováci platit eurem

Slovenská koruna historicky nejvýše

"Jedná se o druhou revalvaci pásma po vstupu měny do systému ERM II v listopadu 2005, loni březnu Slovensko revalvovalo měnu o 8,5 procenta. Revalvace parity byla stanovena dokonce pod aktuální obchodované úrovně, slovenská koruna dnes ráno posílila na 30,08 SKK/EUR, poté se kurs stáhl na 30,24 SKK/EUR," vysvětluje Josef Kvarda, analytik společnosti Atlantik FT.

Slovenská koruna výrazně posiluje již od května, kdy Evropská komise ohlásila připravenost země pro vstup do Eurozóny. Ostatně slovenská měna výrazně posiluje i proti české koruně, od začátku května již o 5,5 procenta, její posilování ale pomáhá udržovat českou měnu silnou i vůči euru a dolaru na úrovních kolem 25,00 CZK/EUR respektive 16,00 CZK/USD.

"Momentálně se slovenská měna nachází okolo úrovně 30,20 Sk za euro," uvedl pro TASR Eudard Pračko z OTP Banky Slovensko. Další obchodování bude podle Pračka kolem aktuálních úrovní, protože definitivní kurz nebude výrazně odlišný od stanovené centrální parity.

O nové centrální paritě rozhodli ve středu ministři financí zemí eurozóny, Evropská centrální banka a ministři a guvernéři národních bank Dánska, Estonska, Litvy, Lotyšska a Slovenska. Reagovali tak na žádost slovenských úřadů.

Pevné rozmezí 15 procent

V mechanismu výměnných kurzů ERM II, tzv. "čekárně na euro", se slovenská koruna může vychýlit vůči centrální paritě jen ve fluktuačním pásmu, které představuje posun o 15 procent vůči středovému kurzu směrem nahoru i dolů. Znamená to, že koruna se od teď může pohybovat v intervalu od 25,601 do 34,645 koruny za euro.

Rozhodnutí přišlo v ten samý den, kdy slovenská koruna vůči euru přepisovala historické rekordy a zhodnotila se vůči euru o více než 40 halérů. Sílící měna se blížila ke spodní hranici dosavadního fluktuačního pásma, které při centrální paritě 35,442 koruny za euro představovalo interval od 30,126 do 40,759 koruny za euro.

Nová centrální parita tak má hodnotu dosavadní spodní hranice fluktuačního pásma.

Do ERM II vstoupilo Slovensko v listopadu 2005, přičemž středový kurz se stanovil na 38,455 koruny za euro. Středeční změna centrální parity je druhou v pořadí. Poprvé se tak stalo březnu minulého roku, když došlo k úpravě na 35,442 koruny za euro, což znamenalo růst o 8,5 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy