Slováci kupují první eurobalíčky, zájem je obrovský

Aktuálně.sk
1. 12. 2008 15:50
Jeden přijde na pět set korun
Foto: Aktuálně.cz

* Startovací balíčky začaly banky a pošty distribuovat 1. prosince. Občané si je mohou koupit za 500 korun. * Každý balíček obsahuje 45 euromincí v hodnotě 16,6 eur.

Bratislava - Historický okamžik zániku slovenské koruny se blíží a přípravy na příchod eura jsou v plném proudu.

V pondělí 1. prosince začal prodej takzvaných startovacích eurobalíčků, které obsahují nové euromince. S blížícím se termínem zavedení nové měny lidem do schránek dorazí i další informační zásilka. A zájem o eurobalíčky je první den prodeje velký.

Lidé na balíčky v hodnotě 500 slovenských korun (16,6 eura, 424 Kč) čekají místy v dlouhých řadách, některé pobočky již stihly své zásoby vyprodat.

Startovacích balíčků bylo vyrobeno 1,2 milionu a lidé si je mohou koupit v komerčních bankách, na poštách a v některých pobočkách Národní banky Slovenska (NBS). Každý si jich může koupit neomezené množství.

Lidé pochopí

Guvernér NBS Ivan Šramko zdůraznil, že počet vyrobených eurobalíčků vycházel z aktuálních očekávání. "Předpokládáme, že pokud občané pochopí, na co startovací balíčky jsou, a nikdo je nebude kupovat do zásoby, tak by měly pokrýt potřebu," dodal.

Pokud se však utratí, více jich již není možné vyrobit, připomněla vedoucí pracovního výboru pro banky a finanční sektor Milena Kořenová.

Od 1. do 16. ledna ale bude ještě fungovat takzvaný duální oběh, čili bez problémů půjde platit slovenskými korunami.

Eurobalíček není lehký, váží 241,32 gramů. V každém je 45 mincí. Hodnota balíčku je 16,60 euro, což odpovídá hodnotě 500,09 slovenské koruny. Balíčky se však budou prodávat za 500 korun, zbytek nákladů ponese NBS.

"Mají sloužit na to, aby si je lidé otevřeli, dali do peněženky a měli hotovost na první dny nového roku," vysvětlila Kořenová.

Centrální banka proto ani nepovažuje za vhodné, aby balíčky hromadně nakupovali zaměstnavatelé nebo samosprávy jako dárky. Mají sloužit hlavně k předzásobení eurové hotovostí pro občany nebo podnikatele, kteří reálně takové předzásobení potřebují. Kořenová připomněla, že některé banky budou již v prosinci prodávat euro za konverzní kurz.

Nesmí se platit dříve

Mincemi z eurobalíčku je však možné platit až od nového roku. "Pokud budou mince ze startovacích balíčků použity dříve, budou považovány za padělky," zdůraznila Kořenová. NBS upozornila i kolegy z centrálních bank v Rakousku a České republiky, že v prosinci se u nás začnou prodávat nové euromince.

Téměř dva miliony slovenských domácností brzy dostane do poštovních schránek také nové eurozásilky. Obsahují informační leták o eurových bankovkách a mincích, jakož i o ochranných prvcích bankovek.

V obálce jsou i dvě konverzní kartičky. Na jedné straně je převodní tabulka na přepočet základních hodnot mezi korunami a eury. Na druhé straně kartičky jsou zase základní prvky bankovek. Kartička s rozměry kreditní karty se pohodlně vejde i do peněženky.

Letáky byly vyrobeny také v jazycích národnostních menšin, a to 200 tisíc v maďarštině a 150 tisíc v romštině.

 

Právě se děje

Další zprávy