Slováci dostanou eurokalkulačky z Číny, jiné nebyly

Ekonomika Ekonomika
16. 11. 2008 14:30
Do domácností dorazí dva miliony "eurobalíčků"
Slovenský ministr financí Ján Počiatek drží slovenské euro
Slovenský ministr financí Ján Počiatek drží slovenské euro | Foto: Reuters

Bratislava - Přípravy na den, kdy korunu vystřídá euro na Slovensku vrcholí. Do poštovních schránek tak nyní míří téměř dva miliony eurobalíčků.

V nich bude kromě eurokalkulačky z Číny za 22 korun i infobrožura a leták. Eurokalkulačku nechala vláda vyrobit proto, že nikde jinde nenašla výrobce, který by dokázal tak rychle splnit požadavky Slovenska.

Eurozásilka je neadresná, to znamená, že může připomínat běžnou reklamní zásilku. Na obálce je jako adresát označen "Budoucí obyvatel eurozóny" a vlevo je nápis velkým tlustým písmem "Důležité!".

Nejde o reklamu

Právě proto připravil stát další vlnu eurokampaně, v níž bude upozorňovat na to, že nejde o běžnou reklamu, která se objevuje v poštovních schránkách.

Podle informací Aktuálne.sk stát z eurokampaně znovu vyloučil téměř všechny deníky, výjimkou je Nový Čas. Kromě tohoto titulu získají inzerci od státu některé regionální tituly.

"Touto mediální kampaní chceme snížit riziko toho, že lidé budou tyto zásilky považovat za nějaké reklamní předměty, případně obchodní nebo marketingové zásilky, které si někteří zvyknou vyhazovat, aniž by je vůbec otevírali. Také proto podporujeme distribuci těchto zásilek mediální kampaní," řekl pro Aktuálně.sk zmocněnec vlády pro zavedení eura Igor Barát.

Náklady na eurozásilku do každé domácnosti vyjdou na 54 milionů korun, zhruba třetinu z těchto prostředků by měla podle Baráta přispět Evropská komise.

"Desátého začala distribuce na východě a středu Slovenska. Pošta by měla všechny zásilky doručit do konce příštího týdne," uvedl Martin Šuster z Národní banky Slovenska.

Romsky i maďarsky

Příslušníci maďarské a romské menšiny mohou získat tyto brožury podle Šustera i ve svém mateřském jazyce.

"Budeme je distribuovat tam, kde je významnější podíl obyvatel maďarské či romské národnosti," dodal Šuster.

Sociální instituce, jako například domovy důchodců, zařízení sociální péče a dětská centra, které mají oficiálně jen po jedné poštovní schránce, získají více balíčků podle počtu lidí žijících v těchto ústavech. Svou speciální eurokalkulačku budou mít i nevidomí.

 

Právě se děje

Další zprávy