Slavný ekonom věští potíže, světu se nechce utrácet

Investicniweb.cz
25. 7. 2010 15:06
Nouriel Roubini prognózuje jen chabý růst ekonomik, nejhorší situaci tuší v eurozóně

New York - Světovou ekonomiku, jejíž růst byl uměle podpořen v uplynulých dvou letech finančními i dalšími injekcemi, čeká ještě letos silné zpomalení a dokonce hrozba návratu do recese, říká profesor Nouriel Roubini.

"Podpora vyprchá, ale co je daleko horší - věci, které způsobily krizi (vysoké dluhy a vysoká finanční páka), nikdo pořadně nevyřešil," tvrdí Roubini.

Vyspělé ekonomiky čeká podle Roubiniho dlouhé období podprůměrného ekonomického růstu, protože domácnosti omezí spotřebu, bankovní instituce omezí využití finanční páky a samotné vlády omezí výdaje a sníží objem investic.

Státy, které moc utrácely - např. Španělsko, USA nebo Velkou Británii - čeká výrazný pokles poptávky domácností a omezení dovozů.

Nikdo nenahradí Američany v utrácení

"Naopak země, které hodně šetřily, především Čína a další rozvíjející se ekonomiky v Asii, ale také Německo nebo Japonsko, ani dohromady nedokáží utrácet tolik, aby kompenzovaly pokles poptávky např. ve Spojených státech," pokračuje ve své medvědí predikci Roubini.

Globální zpomalení, které bylo již podle řady ekonomických parametrů patrné ve druhém čtvrtletí, ještě akceleruje v druhé polovině roku. Fiskální stimuly se vypaří ruku v ruce s nástupem silných úsporných opatření, která plánuje řada států.

"Politika konzumních pobídek, jakou bylo například šrotovné v Německu nebo daňové zvýhodnění k nákupu nových domů v USA, obrazně řečeno ukradlo budoucí poptávku."

Samostatnou kapitolou je podle Roubiniho pracovní trh v USA, který není schopen vytvářen nové pracovní místa a napomáhá tak k "blbé náladě" mezi konzumenty.

Nejhorší prognózu pro eurozónu

"Růst v eurozóně se s tím, jak vstoupí v účinnost úsporná opatření a spadnou ceny, přiblíží ještě letos k nule. Růst rizikových prémii (spreadů) zvedne mezibankovní úrokové sazby a všem na trhu se zdraží a zkomplikuje přístup k penězům. To platí hlavně pro firmy a domácnosti."

Roubini: Připoutejte se, čeká nás jízda plná výmolů - čtěte ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy