Skypem se šíří nákaza, varují bezpečnostní firmy

Dušan Klimeš
13. 9. 2007 17:35
Komunikační systém má problém

Praha - Dvě společnosti, které se zabývají bezpečností počítačů a sítí, varovaly, že přes komunikační program Skype se šíří nový vir.

"Virus W32/Pykse-C, známý i jako Ramex, Skipi či Pykspa se šíří přes chatovací systém Skype v několika jazykových variantách: angličtině, ruštině a litevštině," uvádí společnost Sophos.

"Příjemci viru jsou vyzváni, aby klikli na odkaz, který má být obrázkem ve formátu JPG. Ve skutečnosti si tím ale nainstalují virus," upřesňuje firma.

"Po napadení počítače dochází k šíření červa na další počítače opětovným rozesláním zprávy přes Skype. Červ může být detekován také jako W32/Ramex.A," uvádí firma Eset, tedy druhá společnost, která na vir upozornila. Eset prodává antivirový program NOD32, který virus zachytává jako Win32/Persky.

Opakovaný problém

Není to ovšem poprvé, co se správci a tvůrci Skype musí zamyslet nad bezpečností své aplikace.

Foto: VISA

Již v dubnu se musela síť vypořádat s malware, tedy velmi zákeřným virem, který napadá přímo počítač a ničí data.

Tehdy se prezentoval obdobně jako Ramex a uživatele lákal na fotografie modelek.

Skype je sice v prvé řadě program pro internetovou telefonii, tedy VoIP. Ovšem proto, že obsahuje i chatovací část, je náchylný k obdobným útokům.

V současnosti má Skype nainstalováno 220 milionů uživatelů, průběžně je připojeno asi deset milionů.

"Hackeři jsou stále vynalézavější v tom, jak nakazit PC. A v nejbližší době jejich aktivita neutichne," uzavírá varování firma Sophos.

 

Právě se děje

Další zprávy