Skvrna ohrožuje nejen pobřeží. Způsobí i ropný hlad

Andrej Rády, investicniweb.cz
16. 6. 2010 13:20
Setkání na nejvyšší úrovni: Obama přijme ředitele BP.
Foto: Reuters

New York/Praha - BP přiznala, že v době zkázy plošiny Deepwater Horizon vůbec neznala prostředky, jakými by mohla bojovat s ropnou katastrofou, kterou způsobila. Americký prezident Barack Obama dnes přijme nejvyšší představitele BP, šéfa správní rady Carla-Henrika Svanberga, a výkonného ředitele Tony Haywarda, ale řeč jistě nebude pouze o tom, jak nyní nahradit škody. V sázce je víc: budoucnost ropy jako zdroje energie.

Hrozba propadu produkce ropy, která se katastrofou Deepwater Horizon zvětšila, může do potíží dostat ekonomiky závislé na této surovině.

Dosud byla BP v čele těch, kteří uklidňovali znepokojené ekonomy, že nabídku ropy zajistí mimo jiné právě hlubinná těžba ze dna oceánů. Jenže tento způsob těžby má nyní nejhorší možnou pověst v podobě miliard dolarů napáchaných škod.

Nejistá budoucnost ropy

BP ve svém každoročním reportu, jenž se zabývá celosvětovou energetickou statistikou, paradoxně uklidňuje veřejnost i investory, že zásoby ropy jsou zajištěny minimálně na 40 let. Nové technologie mají nabízet další a další možnosti těžby z dosud neobjevených, případně neotevřených ložisek. Zásoby ropy tak mají dál růst. Průzkum a nové technologie mají být financovány předpokládanou vyšší cenou suroviny.

Kritici každoročně upozorňují na to, že BP vychází mimo jiné z údajů zemí OPEC, které nejsou důvěryhodné. Navíc nové technologie podle nich pouze zpomalí postupný ústup ropného průmyslu a vyšší ceny ropy nepomohou při mnohaletém výzkumu a budování nových těžebních kapacit. Nabídka ropy, resp. její zásoby, jsou podle nich odsouzeny k propadu.

Katastrofa v Mexickém zálivu zasáhla těžce místní ekonomiku a akcie BP i dalších firem v sektoru. Navíc někteří analytici upozorňují na to, že vysoká cena ropy, na kterou BP spoléhá, může vést k problémům ne nepodobným těm, které vyvolala kreditní krize.

Globální energetická krize?

Ta vyvolala nejhorší recesi od dob Velké deprese. Nyní existují obavy z toho, že by nenávratný propad zásob ropy do roku 2015 a možné omezení její produkce ze strany producentů mohly vést ke globální energetické krizi a jejímu následnému odrazu do ekonomik států, které patří mezi největší spotřebitele ropy.

Tony Hayward, ředitel BP, 2. června přiznal, že společnost musí začít přemýšlet o rizicích "sice nepravděpodobných, ale s možnými velkými dopady". Při pohledu na vize BP o vysokých cenách ropy (peak oil - vrchol ceny ropy) zůstává otázkou, zda si BP právě riziko drahé ropy pro světovou ekonomiku uvědomuje. Před rokem Hayward hýřil optimismem o nových ložiscích a dostatku ropy na dlouhá desetiletí.

Co plánuje BP dál? A jak se bude vyvíjet cena ropy? Čtěte další informace ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy