Skutečný boom plastické chirurgie Evropu teprve čeká

lem
17. 2. 2008 13:30
Nejvíce se oboru daří ve Velké Británii

Londýn - Nos je moc ostrý, rty nevýrazné, prsa povislá? Nebojte, plastická chirurgie to vyřeší. Skutečný boom tohoto oboru, bez něhož si spousta žen především ve Spojených státech už svůj život nedovede představit, nás teprve čeká.

Podle analytiků z agentury Datamonitor jsou nejméně spokojeny se svým vzhledem Britky, které v roce 2006 za kosmetické úpravy zaplatily více než půl miliardy liber (asi 16 miliard korun).

Drtivě tak porazily Italky a Francouzky, které ze svých peněženek vytáhly pouze 160, respektive 141 milionů liber.

Miliardy na plastické operace

Mluvčí Datamonitoru potvrzuje, že "touha po vylepšení vzhledu neustále vzrůstá". Dokonce předpokládá, že do roku 2011 utratí Britové na plastických klinikách více než 1,5 miliardy liber.

Plastika: pro a proti
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Plastika: pro a proti

V porovnání se Spojenými státy je to však číslo zanedbatelné. Američané v roce 2006 utratili dokonce 5,7 miliardy liber (192 miliard korun).

"Oblast, která roste nejrychleji, jsou menší zákroky jako botoxové injekce, jejichž obliba stále roste." Nahrávají tomu především snižující se ceny a rostoucí počet lékařů nabízejících tyto služby.

Operacím říká ano až 30 procent žen

Výzkum v Evropě a USA ukázal, že nespokojeno se svým tělem a rozhodnuto podstoupit plastickou operaci je 20 až 30 procent dotázaných žen, píše britská BBC.

Polovina se děsí stárnutí a dvě třetiny se starají o celkový vzhled. A přestože zákazníky jsou stále z velké části ženy (v Británii v roce 2007 to bylo 91 procent), roste také počet mužů žádajících například zmenšení břicha či prsou.

 

Právě se děje

Další zprávy