Skotové si už v baru nezakouří

Dušan Klimeš
25. 3. 2006 0:00
Praha - Dnešek je posledním dnem, kdy si Skotové mohou vychutnat cigaretu ve své oblíbené hospodě.
Ve Skotsku začíná platit zákaz kouření
Ve Skotsku začíná platit zákaz kouření | Foto: Aktuálně.cz

V neděli v šest hodin ráno totiž vejde v platnost zákon, který zakazuje kouření ve všech barech, restauracích a hospodách.

Kouření je ve Skotsku nejčastější příčinou předčasného úmrtí. Ročně na následky kouření zemře 13 tisíc lidí. Na léčbu nemocí způsobených kouřením vláda ročně vydá přes 200 milionů liber, což je přibližně 8,5 miliardy korun.

Druhou stranou mince jsou daňové příjmy z prodeje cigaret a podíl tabákového průmyslu na HDP země. Nejnovější studie však uvádí, že rozdíl mezi příjmy státního rozpočtu z daní a výdaji na zdravotní péči týkající se kouření je nepříznivý pro stát. Že tedy vydá více, než získá.

Zavřené hospody

Majitelé barů a hospod mají ovšem strach z odlivu zákazníků. Bojí se, že pokud si klienti nebudou moci zakouřit, do baru vůbec nepůjdou a provozovatel tak přijde o tržby.

Podle šéfa asociace sdružující restaurační zařízení Paula Watersona přijde v důsledku poklesu tržeb o práci až 2500 lidí. Navíc přibližně 142 zařízení bude muset skončit úplně.

"Členové naší asociace se právem bojí o svoji budoucnost. Zákaz staví celý sektor do velmi špatné situace," komentoval pro agenturu Bloomberg Paul Waterson.

Studie, vypracovaná skotským Centrem pro ekonomické a obchodní výzkumy, ukazuje, že nový zákon může způsobit asi sedmiprocentní pokles příjmů v pohostinství a o práci může přijít až šest procent zaměstnanců tohoto odvětví.

V Irsku, kde zákon platí dva roky, se potýkali s podobnou situací. V prvních dvanácti měsících po zákazu zaznamenaly některé hospody až třetinový pokles příjmů. Dlouhodobě však příjmy barů poklesly "pouze" o šest procent.

Ovšem ani Irsku se nevyhnulo zavírání barů. Sdružení restauratérů, které má devět tisíc členů, potvrdilo 400 až 500 zavřených podniků od doby, kdy protikuřácký zákon vešel v platnost.

Podle Světové zdravotnické organizace je mezi skotskými dospělými 29 procent kuřáků.

Budeme následovat Skotsko?

O úplném zákazu kouření, jak ho schválili ve Skotsku, bude v Česku sněmovna jednat ještě před volbami. Zákaz nyní leží ve sněmovně jako součást insolvenčního zákona. Poslanci o něm tedy budou hlasovat společně s normou, která se zabývá úpadkovým právem a kouření se vůbec netýká.

Pokud by byl zákon přijat, znamenalo by to další problémy i pro největšího výrobce tabáku na světě, firmu Philip Morris. Tato společnost, která vyrábí a prodává cigarety i v České republice, oznámila, že zisk české divize klesl na 3,05 miliardy korun z předloňských 4,41 miliardy.

Podle analytiků bylo důvodem poklesu červnové zvýšení daně z tabákových výrobků a zvyšující se import cigaret po vstupu České republiky do EU. Tehdy totiž odpadla cla a zahraniční výrobci se tak stali konkurenceschopnější.

Pražská burza, na které jsou akcie Philip Morris kotovány, zareagovala na tyto zprávy velmi citlivě a cena akcií klesla o 2,72 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy