Škody po hurikánech letí vzhůru, za 15 let dvojnásobně

Redakce EKO
14. 9. 2008 15:00
Gustav napáchal škody za 10 miliard
Satelitní snímek hurikánu Ike nad Kubou
Satelitní snímek hurikánu Ike nad Kubou | Foto: Reuters

New York - Kolik miliard letos vyplatí pojišťovny lidem postiženým hurikány zatím není jasné. Za patnáct let to však bude dvojnásobek, tvrdí studie NOAA.

Evakuace milionů lidí, poničené domy a stovky mrtvých, tak to vypadalo ještě předtím, než hurikán Gustav dorazil k americké pevnině.

Tam naštěstí ubral na síle, přesto se škody vyšplhají k deseti miliardám dolarů.

"Je to významná katastrofická událost, pojišťovny to však předvídaly a Gustav bude z finančního hlediska zvládnutelný," řekl agentuře Reuters prezident neziskové pojišťovací organice Insurance Information Institute Robert Hartwig.

Škody po Gustavovi? 10 miliard

Společnost EQECAT Inc., která modeluje rizika katastrof, odhadla pojištěné škody v rozsahu šesti až deseti miliard dolarů. Firma Risk Managed Solutions má rozpětí ztrát mezi 4 a 10 miliardami.

Prognózy, že by Gustav mohl být srovnatelný s Katrinou se naštěstí nenaplnily. Hurikán Katrina, který v roce 2005 zničil velkou část New Orleansu, totiž způsobil pojištěné škody v hodnotě 40 miliard dolarů.

Také čtěte: Hurikán Ike připravil o elektřinu miliony lidí 

Gustava však následovaly další hurikány - Hanna, Ike, Josephine a minimální čtyři další se nad Atlantikem zformují v září, tvrdí meteorologové. Celkové škody se tak mohou vyšplhat mnohem výše.

Zajišťovny hlásí milionové ztráty

Dopady hurikánů mezitím prozkoumal také Národní úřad pro výzkum oceánů a atmosféry (NOAA), podle kterého se škody způsobené hurikány každých patnáct let zdvojnásobí. Hlavní příčinou je koncentraci lidí a majetku v jižní části Spojených států.

Na možné katastrofy a škody na majetku se tak připravují světové zajišťovny - pojišťovny pojišťoven, které neměly v posledních letech na růžích zrovna ustláno.

Poté, co zajišťovací obr Munich Re, oznámil pokles zisku za druhé čtvrtletí o 48 procent na 600 milionů eur, ztratily její akcie na francouzské burze 12 procent.

"Zmatek na kapitálových trzích poškodil investiční výsledky," uvedla Munich Re. Dalšími příčinami zhoršení výsledků jsou vyšší výplaty pojistného a slabý dolar.

A ještě hůře je na tom švýcarská Swiss Re, jejíž akcie klesly o 29 procent. Nic na tom nezměnila ani koupě divize životních pojištění od banky Barclays, která přinesla aktiva v hodnotě 12 miliard dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy