Škoda dodá na Slovensko vlaky za dvě miliardy korun

13. 12. 2013 12:03
Pro slovenského dopravce Škoda Vagonka vyrobí osm třívozových patrových jednotek
Soupravy pro Slovensko budou konstrukčně vycházet ze známých vlaků City Elefant.
Soupravy pro Slovensko budou konstrukčně vycházet ze známých vlaků City Elefant. | Foto: Wikipedia

Bratislava - Slovenský železniční dopravce Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) si u Škody Vagonka za téměř 77 milionů eur (2,1 miliardy Kč) objednal osm třívozových patrových jednotek řady 671.

Státem ovládaná společnost dnes uvedla, že využila opci ze smlouvy na dodávku celkově devíti souprav, kterou s českým výrobcem uzavřela letos na jaře.

K naplnění kontraktu přistoupila ZSSK poté, co Evropská komise schválila Slovensku nový projekt modernizace příměstské vlakové a regionální dopravy v celkové hodnotě 170 milionů eur.

Nákup vlaků bude ZSSK z větší části financovat z evropských fondů. "K uplatnění opce došlo vzhledem ke krátkým termínům dodání vlaků. První vozy mají být dodány na podzim 2014, poslední v říjnu 2015," sdělila mluvčí ZSSK Jana Morháčová.

Konstrukční řešení souprav pro ZSSK vychází z řady elektrických jednotek 471 CityElefant, které jezdí v České republice. Smlouvu na koupi jedné jednotky řady 671 s opcí na dalších osm souprav v celkové hodnotě 86,58 milionu eur uzavřel slovenský dopravce s ostravskou firmou v květnu.

Škoda Vagonka v uplynulých letech dodala na Slovensko 20 elektrických vlakových jednotek. Tyto dodávky spolu s novým kontraktem jsou součástí ukončeného a probíhajícího projektu ZSSK na obnovu vlaků, které zahrnují nákup 61 souprav. Vedle Škody Vagonka se na dodávkách pro ZSSK podílí slovenská společnost ŽOS Vrútky se soupravami s naftovými motory.

Slovenské ministerstvo dopravy uvedlo, že díky evropským fondům se zemi podaří vyměnit více než polovinu příměstských a regionálních vlaků. Další projekt na nákup souprav plánuje Slovensko připravit po roce 2014, tedy v příštím sedmiletém rozpočtovém období EU.

polečnost ZSSK po letech omezování spojů zejména na regionálních tratích naopak v novém jízdním řádu, který začne platit v neděli, vlakovou dopravu posílí.

Škoda Vagonka patří do skupiny Škoda Transportation, které loni klesl čistý zisk o 400 milionů korun na tři miliardy Kč. O stejnou částku se snížily i tržby, které činily 15,3 miliardy Kč. Skupina letos na Slovensku uspěla i v tendrech na dodávku tramvají a trolejbusů pro dopravní podnik hlavního města Bratislavy.

 

Právě se děje

Další zprávy