Skandál na Slovensku: Ministr zřejmě pomohl spekulantům

Redakce EKO
18. 6. 2008 23:35
Jde o spekulanty s přechodem na euro
Slovenský ministr financí Ján Počiatek drží slovenské euro
Slovenský ministr financí Ján Počiatek drží slovenské euro | Foto: Reuters

Bratislava - Slovenský ministr financí Ján Počiatek a guvernér Národní banky Slovenska Ivan Šramko čelí podezření, že "pustili" důvěrné informace o změně středového kruzu slovenské koruny vůči evropské měně. Významně tak pomohli spekulantům.

Slovenský tisk tvrdí, že před úpravou parity slovenské měny proběhly podezřelé operace.

Ministr Počiatek se v květnu setkal se špičkami finanční skupiny J&T v monackém přístavu. A právě J&T měla na nedávném posílení kurzu koruny k euru vydělat spolu se skupinou Istrokapital.

Počiatek nyní čelí kritice od premiéra Fica. Ministrovo chování označil za neetické a nemorální a "udělil" mu za něj žlutou kartu.

Centrální parita stanovuje hranici, kolem které se může pohybovat kurz měny v rozmezí 15 procent směrem nahoru i dolů. Centrální parita byla 28. května na úrovni 35,442 slovenské koruny za euro. Po výrazném posílení koruny požádalo Slovensko ECB o změnu parity. Ve večerních hodinách ten samý den se ale změnila na 30,126 koruny za euro.

Údajný únik informací nyní vyšetřuje slovenská centrální banka. Guvernér Šramko totiž připustil, že v den stanovení nové parity proběhly transakce v nezvyklé výši přesahující miliardu dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy