Singapur daňovým rájem zůstane i nadále. Tlak necítí

Ekonomika Reuters Ekonomika, Reuters
20. 12. 2008 13:00
Narozdíl od Švýcarska jsou zde tajné účty v bezpečí
Pohled na městský stát Singapur
Pohled na městský stát Singapur | Foto: Reuters

Singapur/Frankfurt - Přemýšlíte, do kterého daňového ráje ulít své peníze? Máme pro Vás řešení. Švýcarsko už není, co bývalo, ale v Singapuru jsou peníze na tajných bankovních účtech v bezpečí.

Asijský ministát s největší koncentrací miliardářů na světě se vyšplhal na vrchol žebříčku daňových rájů. Pomohly mu daňové podvody v Lichtenštejnsku a Švýcarsku, které v průběhu roku řešily americké úřady, ale také řada evropských zemí.

A výsledek? Vadúz uzavřel s Washingtonem dohodu o výměně informací o daňových účtech. Tajné by tak nemělo být už nic. A své bankovní tajemství vůči USA poněkud rozvolnilo také Švýcarsko.

Odkud jsou ty peníze? V Singapuru je to jedno

Singapur je od Evropy i Spojených států daleko. A to nejen geograficky. Země nehodlá měnit přísná bankovní pravidla zaručující diskrétnost. Odkud jsou Vaše peníze, tu nikoho nezajímá. A kdo jste vy? V Singapuru je to jedno.

"Je to centrum bohatství," tvrdí Martyn Schilte, který v Singapuru prodává auta za miliony. "Pokud se podíváte na naši klientelu, jsou to lidé s majetkem 50 milionů a víc," dodává.

Nalákat boháče se tu snaží kde kdo. Nekonečné písečné pláže, luxusní apartmány, obří nákupní centra vábí hlavně asijské miliardáře, ale stále častěji také Evropany a Američany.

Jen za tento rok vzrostlo bohatství nashromážděné v zemi o třetinu, na víc než 800 miliard. V porovnání se Švýcarském, které má údajně čtyřikrát větší kapitál, je to stále málo, ale budoucnost Singapuru je růžová, tvrdí studie Boston Consulting Group.

Do Asie se stěhují banky i boháči

Krize v Evropě a Spojených státech totiž nutí ke změnám také velké světové banky. Zaměstnance, které v Evropě a USA propustí, naberou v Asii. V Singapuru se například rozšiřuje pobočka Credit Suisse a Macquarie Group. A přesun sem plánuje také Bank of China.

"Singapur se vyvíjí a má všechny předpoklady uspět i mezinárodně," potvrzuje Deepak Sharma ze Citigroup.

Singapurský premiér Lee Hsien Loong minulý měsíc potvrdil, že problémy Švýcarska Lichtenštejnska přinesou jeho zemi více evropských peněz.

Švýcarská UBS doplatila na ekonomickou krizi.
Švýcarská UBS doplatila na ekonomickou krizi. | Foto: UBS

Tlaku, ze strany USA i OECD, která stanovuje pravidla o výměně informací bankovního sektoru, se neobává - i když tuší, že přijde.

Kolik je tu evropských peněz?

Politické páky západu jsou mizivé. Washington si je vědom, že Singapur je jedním z mála amerických spojenců v Asii a navíc disponuje velkým přístavem, kde mohou bez problémů přistávat americké válečné lodě.

Brusel se k daňovým otázkám Singapuru odmítá vyjádřit úplně. Evropské peníze v Singapuru prý nehrají roli. Je to ráj pro Asii, tvrdí. Singapurská centrální banka však ve svých statistikách zveřejnila, že více než polovina peněz pochází z mimoasijských zemí, takže i Evropy.

A výsledek? V blízké budoucnosti se v Singapuru příliš nezmění. Vaše peníze tam budou v bezpečí.

 

Právě se děje

Další zprávy