Shrek ve 3D zdvojnásobil svému studiu zisky

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
27. 10. 2010 10:08
Studio Dreamworks díky zelenému hrdinovi utržilo o 39 procent víc.
Shrek ve 3D? Záruka tučných tržeb.
Shrek ve 3D? Záruka tučných tržeb. | Foto: Produkce

Los Angeles - I napočtvrté se potvrdilo, že zelený zlobr Shrek je strojem na peníze. Svému domovskému studiu, DreamWorks Animation, přinesl poslední film o jeho dobrodružstvích zdvojnásobení zisku.

Americký výrobce animovaných filmů oznámil, že za třetí čtvrtletí vydělal 39,8 milionu dolarů, v loňském třetím čtvrtletí to bylo 19,6 milionu dolarů.

Tržby DreamWorks se meziročně zvýšily o 39 procent na 188,9 milionu dolarů. Z toho však asi 120 milionů pocházelo pouze z promítání filmu Shek: Zvonec a konec mimo území USA.

3D je zlatý důl

Přitom premiéru si čtvrté dobrodružství Shreka promítané také ve 3D odbylo už v květnu. Právě trojrozměrné projekce proud peněz padajících do pokladen kin podpořily - pocházelo z nich 60 procent Shrekových tržeb.

Generální ředitel společnosti Jeffrey Katzenberg nesouhlasí s těmi, kdo mají 3D filmy jen za dočasný módní výstřelek. "Skutečnost, že šest z deseti nejúspěšnějších (amerických) domácích filmů v roce 2010 je trojrozměrných, ukazuje, že spotřebitelé tento vzrušující a revoluční nový formát stále přijímají s otevřenou náručí," konstatoval.

DreamWorks očekává, že letošní rok se stane finančně nejúspěšnějším v jeho historii. Společnost má v plánu posílat na plátna kin každé dva roky pět animovaných filmů.

 

Právě se děje

Další zprávy