Server YouTube představil placenou službu Music Key

ČTK ČTK
12. 11. 2014 22:40
Uživatelům umožní poslouchat hudbu bez reklam a stahovat ji k dalšímu použití offline.
Foto: Reuters

New York - Server YouTube představil placenou službu, která uživatelům umožní poslouchat hudbu bez reklam a stahovat ji k dalšímu použití offline. Novinka by mohla konkurovat hudebním serverům jako Spotify, Beats a dalším zavedeným hráčům na trhu, poznamenal britský zpravodajský server BBC.

Službu s názvem YouTube Music Key nejdříve nabídne v testovací verzi pozvaným "největším hudebním fanouškům", kteří ji budou mít na šest měsíců zdarma. Uživatelům mimo jiné umožní přehrávat hudební klipy, i když začnou používat jinou aplikaci.

Pro širokou veřejnost by nová služba měla být dostupná později, a to za zaváděcí cenu 7,99 dolaru měsíčně (178 Kč), oznámil YouTube na svém oficiálním blogu. Standardní měsíční předplatné bude o dva dolary dražší.

YouTube je platformou americké internetové společnosti Google pro sdílení videonahrávek na internetu. Uživatelé nové placené služby YouTube získají s předplatným i členství v hudební službě Googlu nazvané Play Music s více než 30 miliony písní.

Klipy bude možné stahovat nejdříve na zařízeních s operačním systémem Android. Pak k nim přibudou telefony a tablety od amerického Applu. Na osobních počítačích zatím novinka od YouTube dostupná nebude.

YouTube novou službu zavádí se zpožděním, které způsobil spor s nezávislými hudebními značkami. Google ale uvedl, že podepsal smlouvy se stovkami nezávislých hudebních vydavatelství po celém světě.

 

Právě se děje

Další zprávy