Šéfové Freddie a Fannie věděli o blížící se krizi roky

Reuters Reuters
9. 12. 2008 14:13
Dva největší hypoteční ústavy USA rizika spojená s úvěry znaly
Foto: Reuters

Washington - Lidí ve vedení hypotečních ústavů Fannie Mae a Freddie Mac věděli již roky před vypuknutím krize, že jejich firmy poskytují úvěry, které mohou představovat riziko nejen pro ně, ale i pro jejich dlužníky a celé odvětví.

Vyplývá to z dokumentů, které se podařilo získat americkému deníku Washington Post. Obě společnosti se podle nich mimo jiné pustily do bezhlavého uzavírání úvěrů prakticky bez záruk a navzdory diskuzi o rizicích takového počínání, která v nich probíhala.

V jednom z přípisů bývalého vedoucího oddělení průmyslových rizik Davida Andrukonise Freddie Mac šéfovi společnosti Richardu Syronovi se mimo jin objevují slova, podle nichž firma poksytuje hypotky "cílovým zákazníkům, kteří by měli potíže získat úvěr, pokud by jejich finanční situace byla adekvátně doložena."

Rovněž Fannie mae se bezhlavě vrhla na trh rizikových úvěrů. I přes vědomí vzrůstajících rizik ji k tomu dotlačil konkurenční tlak. Po roce přišla krize, která přinesla nebývalé problémy milionům domácností. Nejčastějším byla právě neschopnost splácet půjčky.

Představitelé obou společností budou dnes vypovídat o své činnosti před výborem pro dohled a vládní reformy amerického Kongresu.

Agentury převzala vláda

Potíže na sebe nenechaly dlouho čekat. Už v září ohlásila americká vláda, že přebírá kontrolu nad problémovými hypotečními agenturami. Ztráty Freddie Mac a Fannie Mae tehdy dosahovaly už necelých 14 miliard dolarů. "Naše ekonomika a naše trhy se nezotaví, dokud nebude korekce na hypotečním trhu za námi," prohlásil tehdy ministr financí Henry Paulson.

Obě společnosti přešly pod správu Federální agentury pro financování bydlení a své podíly v nich získalo také ministerstvo financí. Rozhodnutí americké vlády podpořil i šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke: "Tyto nezbytné kroky pomohou posílit americký trh s hypotékami a zajistit stabilitu na našich finančních trzích."

Ztráty se prohlubují

V listopadu ale bylo zase o něco hůř. Druhá největší americká hypoteční agentura Freddie Mac ve třetím čtvrtletí prodělala 25,3 miliardy dolarů (přes 500 miliard korun) a vládu požádala o pomoc ve výši 13,8 miliardy. Rekordní zkrátu ohlásila také Fannie Mae, která ve třetím čtvrtletí přišla o 29 miliard dolarů.

Špatné rozhodování stálo manažery v obou agenturách miliardy.

Freddie Mac a Fannie Mae vlastní nebo garantují prakticky polovinu všech hypotečních úvěrů vydaných v USA. Celkový objem těchto úvěrů se pohybuje kolem 12 bilionů dolarů, z čehož na tyto dvě agentury připadá přibližně pět bilionů dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy