Šéfka MMF chce skutečné řešení řecké krize, stojí proti

ČTK ČTK
14. 11. 2012 13:50
Škrty ve výdajích nestačí, EU by měla Aténám odpustit dluhy, tvrdí Christine Lagardeová
Christine Lagardeová, šéfka MMF, Francie
Christine Lagardeová, šéfka MMF, Francie | Foto: Reuters

Kuala Lumpur - Řecko potřebuje trvalé a "skutečné" řešení své dluhové krize, nikoli rychlou nápravu aktuálních potíží, která problém jen odloží. Řekla to dnes šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová. Fond se dostal s eurozónou na počátku týdne do ostré rozepře kvůli rozdílným představám o řešení situace, kdy Řecko zaostává za plněním klíčové podmínky záchranného úvěru.

"Z pohledu MMF je zřejmé, že očekáváme skutečné, nikoli rychlé řešení. To zcela jasně znamená takový dluh (Řecka), který bude co nejrychleji udržitelný," řekla Lagardeová novinářům v Malajsii, kde zahajuje svou cestu po Asii. Její slova nijak nenaznačila, že by chtěla zmírnit svůj odmítavý postoj vůči evropskému návrhu na řešení řecké situace.

MMF tlačí EU do odpuštění dalších dluhů

V situaci, kdy je jasné, že Řecko nebude schopno splnit cíl snížit státní dluh do roku 2020 na 120 procent hrubého domácího produktu, ministři financí eurozóny na pondělní schůzce doporučovali odklad plnění cíle o dva roky. Lagardeová to však v neobvykle otevřeném vyjádření odmítla a zdůraznila, že MMF bude trvat na roce 2020. MMF chce, aby země eurozóny k tomu přispěly tím, že odpustí Řecku část svých pohledávek. O tom ale nechce slyšet Německo a další země.

Spor mezi věřiteli může ohrozit uvolnění dalších částí úvěru pro Řecko z druhého záchranného programu z počátku tohoto roku. Vyřešit by se to mělo do 20. listopadu, kdy se koná příští zasedání ministrů financí eurozóny.

Řecko už nemá peníze na vyrovnání splatných závazků a v úterý uspořádalo nouzovou aukci pokladničních poukázek s mimořádně krátkou lhůtou splatnosti. Z ní získalo čtyři miliardy eur (102 miliard Kč), o miliardu méně, než potřebuje k pátečnímu splacení končících dluhopisů.

Věřitelé blokují Řecku uvolnění více než 31 miliard eur už od června. Ve třetím čtvrtletí měla země dostat dalších pět miliard a během tohoto čtvrtletí ještě 8,3 miliardy eur. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble v úterý navrhl uvažovat o tom, zda neuvolnit všechny tyto peníze současně.

 

Právě se děje

Další zprávy