Šéf Apple Steve Jobs opět podstupuje léčbu rakoviny

Ekonomika Ekonomika
17. 2. 2011 14:25
Novináři vyfotili Jobse před klinikou, která se specializuje na léčbu nádorů
Šéf Applu Steve Jobs.
Šéf Applu Steve Jobs. | Foto: Reuters

Palo Alto - Měsíc poté, co zakladatel a šéf společnosti Apple Steve Jobs odešel na blíže neurčenou dobu na nemocenskou dovolenou, objevily se v amerických médiích zprávy o výrazném zhoršení jeho zdravotního stavu.

Pětapadesátiletý vizionář byl podle internetového serveru zabývajícího se životem celebrit Radar Online spatřen před klinikou Stanford Cancer Center. Tedy před stejnou klinikou, kde v roce 2009 zemřel herec Patrick Swayze.

Na fotografiích, které otiskl bulvární National Enquirer je vidět, že Jobs od svého posledního veřejného vystoupení viditelně zhubl.

Sám Jobs při odchodu na nemocenskou své zdravotní potíže nijak neupřesnil, pouze za sebe a svou rodinu požádal o respektování soukromí. Americký bulvár nyní spekuluje, kolik života ještě šéfovi Apple zbývá a odhaduje jen několik týdnů.

Steve Jobs při představování iPadu.
Steve Jobs při představování iPadu. | Foto: Reuters

Pokud Jobs opravdu znovu podstupuje boj s rakovinou, není to pro něj poprvé. V roce 2003 podstoupil léčbu vzácného typu rakoviny slinivky břišní. Chirurgický zákrok byl úspěšný a nebyla zapotřebí ani chemoterapie ani ozařování. O šest let později, v roce 2009 pak podstoupil transplantaci jater, jejíž důvod veřejně nekomentoval.

Krátce po jeho odchodu na nemocenskou se v médiích objevily spekulace, že se jedná o návrat dřívější choroby. U typu rakoviny, kterou Jobs prodělal, se to podle lékařů stává až v polovině případů.

Takhle Jobs loni představoval nový model iPhonu:

Akciové trhy jsou na dění kolem Steva Jobse velmi citlivé. Po jeho lednovém oznámení se akcie Apple propadly o 8,3 procenta, po zveřejnění článku National Enquireru klesla jejich hodnota ještě před začátkem obchodování na Wall Street o 1,5 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy