Šéf amerického daňového úřadu po skandálu odstoupil

ČTK ČTK
16. 5. 2013 10:07
Komisaři vystavili ultrakonzervativní republikány neúměrným daňovým kontrolám
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Washington - Bez šéfa se ve středu ocitl americký centrální daňový úřad. Jeho ředitel Steven Miller se vzdal funkce na nátlak ministra financí Jacka Lewa. Rezignaci ve vedení federální daňové služby IRS oznámil na tiskové konferenci ve Washingtonu prezident Barack Obama, podle něhož Miller "ohrozil politickou nezávislost IRS".

Šéf americké daňové centrály se v posledních dnech stal středem sílícího skandálu. Ukázalo se, že jeho komisaři vystavili ultrakonzervativní republikánské organizace neúměrným daňovým kontrolám hraničícím se šikanou. Terčem jejich zájmu se staly skupiny napojené na vlivné krajně konzervativní hnutí Tea Party, které je razantním kritikem politiky Obamovy vlády.

Postup vládních daňových úředníků, na který si hnutí Tea Party stěžovalo od roku 2010, americké republikány pobouřil. Obviňovali prezidenta, že šikaně pasivně přihlíží, a šéfa IRS, že ji toleruje. Ani Millerova rezignace podle agentury Reuters konzervativní republikány neuspokojuje. Chtějí vědět, zda a do jaké míry byl do skandálu zapleten Bílý dům.

"Nejde mi o to, kdo odstoupí, ale o to, kdo půjde sedět," komentoval situaci v IRS republikánský šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner.

Na středeční tiskové konferenci prezident Obama výtky směřující vůči vedení IRS uznal. "Američané mají právo si stěžovat, stěžuji si i já," řekl novinářům. "Podobné jednání nebudu tolerovat v žádném vládním úřadu, tím méně v IRS."

Podle amerických analytiků skandál kolem IRS zahnal Obamu do defenzivy. Prezident se potýká s vážnými politickými problémy, je například kritizován za způsob, jakým vláda reagovala na loňský krvavý útok na americký konzulát v libyjském Benghází. V pondělí se ministerstvo spravedlnosti dostalo pod palbu novinářů za to, že si tajně opatřilo telefonní záznamy reportérů a redaktorů americké agentury The Associated Press (AP).

Miller převzal IRS jako jeho úřadující šéf teprve před půl rokem. Kvůli skandálu ho nyní čeká slyšení před třemi výbory amerického Kongresu, případ se z podnětu ministerstva spravedlnosti vyšetřuje jako kriminální čin. 

 

Právě se děje

Další zprávy