Schwarzenegger v úzkých, práci ztratí až 20 tisíc lidí

mah
17. 2. 2009 9:15
Osmá největší ekonomika světa se postupně dostává do hluboké recese.

Los Angeles - Nejlidnatější stát USA má problém. Zákonodárci Kalifornie neschválili rozpočet ve výši 40 miliard dolarů. Byť jen těsně.

Ke schválení rozpočtu, který počítal s vyššími daněmi a utažením výdajů, chyběl jeden republikánský hlas. Osmá největší ekonomika v čele s guvernérem Arnoldem Schwarzeneggerem se tak dostala do potíží a hrozí jí finanční kolaps.

Stát tak bude zřejmě muset propustit až 20 000 státních zaměstnanců, což odpovídá zhruba 20 procentům celkové pracovní síly. Uvedl to v noci na dnešek mluvčí guvernéra. Podle mluvčího obdrží 20 000 státních zaměstnanců oznámení, že jejich místo může být do června zrušeno. Od července začíná v Kalifornii nový fiskální rok. 

"Bez rozpočtu je povinností guvernéra uskutečnit úspory, jakýmkoliv způsobem to jde," řekl Aaron McLear. "Je to, bohužel, nutné rozhodnutí," dodal.

Kalifornie se snažila čelit krizi již v polovině minulého roku. Tehdy Arnold Schwarzenegger podepsal dekret o propuštění 22 000 státních zaměstnanců a zmrazení mezd dalším 200 000 zaměstnanců. Přes ušetřených sto milionů dolarů měsíčně se problém krize nepodařilo vyřešit.

Řešení nenapomáhá ani fakt, že v Kalifornii zakazuje rozpočtový deficit ústava. Přičemž schválení rozpočtu má pokrýt deficit 42 miliard, který Kalifornii během následujících 17 měsíců hrozí.

Problémy už v prosinci

Stav fiskální nouze vyhlásil Schwarzenegger loni v prosinci. Stát kvůli nedostatku hotovosti začal odkládat vrácení daní a další platby. Kalifornie tak musela pozastavit řadu rozestavěných infrastrukturních programů.

Nastartovat by je měla vyšší spotřební daň, vyšší daň z příjmů i pohonných hmot. Rovněž se počítá s vyššími poplatky za motorová vozidla. Jaký vítr do peněženek obyvatel nakonec zákonodárci připraví, bude známo v červnu, kdy se rozpočet uzavře.

Již nyní se však musí republikáni vyrovnávat s nechutí voličů platit vyšší daně. Pod tlakem jsou také demokraté. Škrty v rámci zdravotní péče a školství by se negativně projevily na jejich popularitě.

Podle agentury Reuters potřebují oba tábory vzájemnou podporu. Rozpočtová jednaní budou pokračovat už během dneška.

 

Právě se děje

Další zprávy