Schlecker končí, věřitelům nestačil ani miliardář z USA

ČTK Tereza Holanová ČTK, Tereza Holanová
1. 6. 2012 20:40
Německý řetězec Schlecker, který je od ledna v úpadku, po čtyřiceti letech končí
Drogerie Schlecker
Drogerie Schlecker | Foto: Wikimedia Commons

Berlín - Německý řetězec Schlecker, který je od ledna v úpadku, po čtyřiceti letech končí. V pátek o tom rozhodl výbor věřitelů společnosti. Zprávu oznámil insolvenční správce Arndt Geiwitz.

Věřitelé, mezi nimiž nechybí úvěrová pojišťovna Euler Hermes, podle něj žádnou z nabídek, které potenciální kupci předložili, nepovažovali za přijatelnou.

"Ani poté, co investoři minulý pátek dostali ještě týdenní prostor k finančnímu i koncepčnímu upravení svých nabídek, se žádná z nich nenachází v akceptovatelné oblasti," uvedl Geiwitz.

Podle německých médií se o donedávna největší drogistický řetězec v Německu ucházeli dva zájemci. Jedním z nich měl být miliardář americko-německého původu Nicolas Berggruen. Ten byl podle serveru The Local ochoten za celou firmu dát 100 až 150 milionů eur.

Jak americká média připomněla, Berggruen má dlouhodobou zálibu ve skupování bankrotujících německých podniků. Například v říjnu 2010 převzal řetězec obchodních domů Karstadt.

V minulosti se o Schlecker hlásila i česká skupina Penta Investments. V dubnu ovšem uvedla, že již o koupi usilovat nebude.

Českou část převzala konkurence

Schlecker působil také v České republice. Na zdejší trh vstoupil v roce 2007, kdy koupil síť tuzemských drogerií Droxi

Jeho prodejny ale začátkem května převzala tuzemská společnost p.k.Solvent. Ta v Česku provozuje sedm set drogerií konkurenční sítě Teta. Cena, kterou p.k.Solvent za transakci zaplatila, zveřejněna nebyla.

Kromě Česka, kde má Schlecker 145 prodejen, působí firma také v Rakousku, Španělsku, Francii, Itálii, Polsku a Portugalsku. 

Drogistický řetězec vznikl v roce 1975 v Německu. Zakladatelem rodinného podniku je Anton Schlecker, který v roce 2010 předal řízení firmy svým dětem Larsovi a Meike.

Před dvěma roky zahájilo vedení restrukturalizaci německé sítě drogerií, pro kterou ale nenašlo střednědobé financování. V lednu vyhlásil německý Schlecker insolvenci. Do konce března firma uzavřela po celém Německu přes 2000 prodejen z více než 5000 a o práci přišlo přes 10 tisíc lidí.

Obrat společnosti v Evropě v roce 2010 klesl o 650 milionů eur na 6,55 miliardy eur. Za loňský rok firma počítá s dalším poklesem. O zisku, či ztrátě rodinný podnik tradičně neinformuje. Podle agentury DPA je účetnictví firmy v červených číslech od roku 2008.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Jaké drogerie navštěvujete?

 

Právě se děje

Další zprávy