Schlecker chce rušit pobočky, v Česku ale přibudou

ČTK Tereza Holanová ČTK, Tereza Holanová
17. 1. 2012 11:56
Počet poboček v Česku mezi lety 2009 a 2010 poklesl, nyní chce řetězec otevřít nové
V první fázi se na virtuální drogérii změní čtyři stanice pražského metra.
V první fázi se na virtuální drogérii změní čtyři stanice pražského metra. | Foto: Mall.cz

Stuttgart - Německá společnost Schlecker Group, která provozuje řetězec drogerií, uzavře do konce února více než 600 poboček. Informoval o tom deník Stuttgarter Nachrichten. Mluvčí Schleckeru se k plánovaným změnám zatím nevyjádřil. Poboček v Česku by se to ale údajně týkat nemělo.

Skončit by měly všechny nerentabilní drogerie. Právě vlna uzavírání a změna designu těch poboček, které si Schlecker ze současných sedmi tisíc nechá, by měly firmě pomoct k návratu z červených čísel.

Redukce počtu prodejen se podle člena představenstva české pobočky koncernu Schlecker Petra Doležala netýká tuzemského trhu, na kterém nyní funguje 150 drogerií Schlecker. "Je to záležitost pouze německého trhu. V Česku naopak letos otevřeme zhruba deset nových prodejen," řekl ČTK Doležal.

Jak ČTK informuje, v roce 2010 Schlecker zaznamenal celoevropský pokles obratu o 650 milionů eur na 6,55 miliardy. Pro loňský rok podnik opět počítá s poklesem tržeb, avšak přesná čísla ještě nejsou k dispozici.

Tržby Schleckeru klesly v roce 2010 také v Česku, i když zisk firmy se znásobil. Zatímco v roce 2009 Schlecker utržil 1,747 miliardy korun, předloni se jeho tržby meziročně snížily o 179 milionů korun na 1,568 miliardy korun. V roce 2009 společnost vykázala pokles tržeb o 81 milionů korun.

Poboček v Česku ubývá

V Česku skupina působí od roku 2007, kdy odkoupila sto procent akcií společnosti Droxi. 

Podle své účetní uzávěrky Schlecker na konci roku 2010 provozovala na českém trhu 153 maloobchodních prodejen, ve kterých zaměstnávala 520 lidí. Počet poboček se tak snížil, například v prosinci 2009 jich bylo ještě 166.

Kromě Německa a České republiky nabízí Schlecker své zboží v Itálii, Francii, Španělsku, Portugalsku, Rakousku, Polsku a Lucembursku. Celkový počet obchodů by měl podle ČTK činit 10 tisíc.

 

Právě se děje

Další zprávy