Sberbank chystá obří propouštění, Česka se plán netýká

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
12. 11. 2013 15:37
V Česku bude Sberbank naopak nové lidi přijímat, plánuje zde být bankou číslo pět.
Foto: sberbank

Moskva/Praha - Největší ruská banka Sberbank, která působí rovněž v České republice, plánuje během příštích pěti let zrušit zhruba 30 tisíc pracovních míst. To odpovídá více než deseti procentům její celkové pracovní síly. Plán oznámil šéf banky German Gref.

Česká Sberbank propouštět nebude. „Toto opatření se netýká České republiky, kde banka plánuje v nejbližších letech významný růst a posilování své pozice na trhu, se kterým souvisí i nárůst na straně zaměstnanců. Jen za devět měsíců letošního roku vzrostl počet zaměstnanců Sberbank CZ o sedm procent,“ řekla pro Aktuálně.cz mluvčí banky Lucie Hálová.

Na konci září zaměstnávala Sberbank v Česku 714 lidí. Její generální ředitel Vladimír Šolc Aktuálně.cz v říjnu v rozhovoru řekl, že Sberbank chce během pěti let vyrůst mezi velké banky a stát se číslem pět na českém trhu.

Ruská Sberbank k výraznému snížení počtu zaměstnanců přistupuje v rámci plánu, který má vést ke zdvojnásobení zisku do roku 2018. Šéf banky German Gref představil plán na snižování počtu pracovníků v rámci prezentace strategie společnosti pro příštích pět let.

Tato strategie předpokládá kromě zdvojnásobení zisku také zdvojnásobení aktiv banky. Počítá rovněž se snížením nákladů o 100 miliard rublů (61 miliard Kč), píše agentura AFP.

Sberbank minulý měsíc oznámila, že její čistý zisk v letošních prvních třech čtvrtletích podle ruských účetních standardů RAS meziročně stoupl o šest procent na 286 miliard rublů.

Sberbank se předloni dohodla s Österreichische Volksbanken na převzetí jeho východoevropské divize Volksbanken International, jejíž součástí byla rovněž česká Volksbank CZ. Akvizici dokončila v loňském roce a letos se Volksbank CZ přejmenovala na Sberbank CZ.

 

Právě se děje

Další zprávy