RWE prodala podíl v plynovodu Nabucco, teď patří OMV

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
14. 4. 2013 15:35
Finanční podmínky pro převzetí bezmála 17 procent projektu nebyly zveřejněny
Foto: Aktuálně.cz

Vídeň - Rakouská energetická skupina OMV koupila od německé společnosti RWE její téměř 17procentní podíl v projektu plynovodu Nabucco. Firmy to oznámily v neděli.

Finanční podmínky transakce nebyly zveřejněny.

Plynovod Nabucco by měl do Evropy přivést plyn z oblasti Kaspického moře a snížit její závislost na dodávkách z Ruska.

OMV již koncem loňského roku uvedla, že jedná o koupi podílu od RWE. Obě firmy dosud v projektu držely po 16,67 procenta akcií.

Právě OMV konsorcium Nabucco vede, jeho součástí je také maďarský podnik MOL, turecký Botas, bulharský BEH a rumunský Transgaz. Britský koncern BP už loni v květnu oznámil, že z projektu odstupuje.

Podle původních plánů měl být plynovod dlouhý zhruba 4000 kilometrů. Podle kritiků je ale projekt příliš nákladný a rozsáhlý, nehledě na problémy s konkurencí a rizika politických změn v zemích, jimiž má plynovod vést. Proto byla navržena kratší varianta Nabucco West v délce asi 1300 kilometrů.

Původní varianta by si podle odhadů vyžádala investici přes 12 miliard dolarů (téměř 240 miliard korun). Měla by navíc potíže se zajištěním dostatečných dodávek plynu k plnému využití přepravní kapacity, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy