Loni se nových aut v Česku prodalo meziročně méně. Růst na evropském trhu stagnoval

ČTK ČTK
16. 1. 2019 10:06
Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v loňském roce zvýšil o 0,1 procenta na 15,16 milionu vozů. Růst tak proti předchozím letům oslabil. Oznámilo to ve středu Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA).
Foto: iStock

Sdružení nicméně upozornilo, že automobilový trh EU rostl již pátým rokem za sebou. Předloni se prodej aut v EU podle dřívějších údajů sdružení zvýšil o více než tři procenta.

Prodej aut v Evropské unii se v samotném loňském prosinci meziročně propadl o 8,4 procenta na 998 503 vozů. Pokles podle sdružení zaznamenaly všechny velké evropské automobilové trhy s výjimkou Itálie.

Poptávku po automobilech v Evropě v loňském roce podkopaly komplikace spojené s novými pravidly pro testování emisí, nejistota kolem připravovaného odchodu Británie z Evropské unie a obavy z negativních důsledků obchodních sporů.

Český Svaz dovozců automobilů již minulý týden oznámil, že prodej nových osobních automobilů na českém trhu se v loňském roce snížil o 3,7 procenta na 261 437 vozů. Český automobilový trh tak zaznamenal první pokles od roku 2013.

Odbyt mladoboleslavské automobilky Škoda Auto, která je součástí skupiny Volkswagen, se v loňském roce v zemích EU zvýšil o čtyři procenta na 701 670 vozů. Podíl této značky na trhu EU tak vzrostl na 4,6 procenta ze 4,5 procenta v předchozím roce, vyplývá z údajů ACEA.

 

Právě se děje

Další zprávy