Růst ohrožen, inflace v eurozóně nečekaně zrychlila

Karel Toman
30. 4. 2011 18:00
Růst cen začíná ujídat ze spotřeby a zisků firem v době, kdy vlády začínají škrtat
Na nejmenších mincích v hodnotě jeden, dva a pět centů najdete tatranský štít Kriváň.
Na nejmenších mincích v hodnotě jeden, dva a pět centů najdete tatranský štít Kriváň. | Foto: Reuters

Brusel - Inflace v eurozóně nečekaně akcelerovala na nejrychlejší tempo za posledního dva a půl roku. Zejména rostoucí ceny energií tak začínají ohrožovat ekonomický růst spolku.

Růst cen v sedmnáctičlenném spolku zemí platících eurem vzrostl v dubnu na 2,8 procenta z březnových 2,7 procenta. Informaci zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. Ekonomové přitom očekávali, že míra inflace zůstane nezměněna.

Inflace zrychlí, růst zopmalí

Fakt, že inflace se hrubě přehoupla pře dvě procenta, které si za strop stanovila Evropská centrální banka, spočívá především v tom, že cena ropy za poslední půlrok vzrostla o 38 procent. To ECB nedávno vedlo k tomu, že poprvé skoro za tři roky zvýšila míru úrokových sazeb.

Rostoucí ceny surovin mezitím začaly ukrajovat ze spotřeby i zisků firem právě v době, kdy vlády škrtají veřejné výdaje, aby snížily deficity.

"Sebedůvěra byznysu padá z velmi vysokých hodnot, což naznačuje, že setrvačnost růstu postupně zpomalí," řekl agentuře Bloomberg Marco Valli, hlavní ekonom pro eurozónu z Unicredit Global Research, podle něhož inflace do léta může zrychlit až na tři procenta.

Kurz eura zveřejnění informace neovlivnilo.

 

Právě se děje

Další zprávy