Růst ekonomiky zpomaluje, ale recese ještě nepřijde, předpovídá Světový měnový fond

ČTK ČTK
2. 4. 2019 18:27
Růst světové ekonomiky v důsledku obchodních sporů i přísnější měnové politiky ztratil na tempu, Mezinárodní měnový fondu (MMF) však v blízkém období neočekává hospodářskou recesi. Uvedla to v úterý šéfka MMF Christine Lagardeová v projevu k Obchodní komoře Spojených států ve Washingtonu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

"V lednu MMF předpověděl, že globální růst se v letech 2019 a 2020 bude pohybovat kolem 3,5 procenta," uvedla Lagardeová. "Od té doby (růst) opět ztratil na tempu, jak příští týden uvidíte z naší aktualizované prognózy," dodala. MMF představí aktualizovaný výhled světové ekonomiky příští úterý.

Lagardeová rovněž varovala, že řada zemí má kvůli nízkým úrokovým sazbám a vysokému zadlužení omezené možnosti, jak podporovat ekonomiku v době útlumu. "Realitou je, že řada ekonomik není dostatečně odolná. Vysoký veřejný dluh a nízké úrokové sazby ponechávají omezené možnosti pro opatření, jakmile přijde další útlum, což se nevyhnutelně stane," uvedla.

Hlavní ekonom společnosti Moody's Analytics Mark Zandi podle úterní zprávy serveru CNBC varoval, že světová ekonomika se s vysokou pravděpodobností propadne do recese, pokud Spojené státy a Čína během tří měsíců nedosáhnou obchodní dohody. V Evropské unii a Británii by podle něj navíc mohl hospodářskou recesi vyvolat brexit bez dohody.

Mezi Spojenými státy a Čínou v loňském roce vypukla obchodní válka, v jejímž rámci na sebe tyto dvě země vzájemně uvalovaly nová cla. V současnosti se Washington a Peking snaží sjednat obchodní dohodu, která by vzájemné spory ukončila. Tento týden by se zástupci obou zemí měli setkat ve Washingtonu.

Lagardeová v úterý uvedla, že pokud by na veškerý obchod mezi USA a Čínou byla uvalena 25procentní cla, snížil by se podle analýzy MMF hrubý domácí produkt v USA až o 0,6 procenta a v Číně až o 1,5 procenta. "V obchodní válce nikdo nevyhrává," řekla šéfka MMF. "Proto je zapotřebí, abychom spolupracovali na snižování obchodních bariér a modernizaci globálního obchodního systému," dodala.

 

Právě se děje

Další zprávy