Rusové utrácejí miliardy na internetu

ČTK, dkl
6. 4. 2006 12:30
Moskva - Rusové si zvykají na nákupy přes internet. A neváhají za ně utrácet stamiliony dolarů.
Obliba nákupu na internetu roste
Obliba nákupu na internetu roste | Foto: Profimédia

Vloni nakoupili zboží a objednali si služby přes světovou informační dálnici za jednu miliardu dolarů, tedy asi 23,2 miliardy korun. Je to o 51 procent více než v předchozím roce.

Nejčastěji Rusové přes internet nakupují elektroniku a spotřební zboží. Na druhém místě jsou počítače, ale pozadu nezůstávají ani hračky či výrobky pro děti. Vyplývá to ze zprávy Národní asociace účastníků elektronického trhu (NAUET).

Internet Rusy přitahuje především nižšími cenami. Někdy bývá zboží až o třicet procent levnější než v klasických "kamenných" obchodech. Internetové, ale také telefonické objednávky se v Rusku vyplácí většinou jen při větších či dražších zakázkách, jinak totiž musí zákazník za dovoz zboží zaplatit.

Elektronika je lídrem

Skoro čtyřicet procent ze zboží prodávaného přes internet tvoří elektronika a spotřebiče, čtrnáct procent pak počítače a komponenty k nim. Asi desetina připadne na hry, hračky, zboží pro děti a dárkové předměty. Na zboží "pro dům" připadá osm procent, stejně jako na součástky na automobily. Asi sedm procent dostaly knihy, kazety a CD a DVD disky.

Podle jiného průzkumu, který se ptal přímo uživatelů internetu, utratili Rusové mnohem více - až 2,6 miliardy dolarů. Experti spočítali, že na internetu nakupuje asi deset milionů Rusů, což je přibližně polovina všech ruských uživatelů internetu.

I u nás se lepšíme

Pozadu za světovým trendem nezůstává ani Česká republika. Podle Asociace pro elektronickou komerci utratili tuzemci na internetu v roce 2005 asi deset miliard korun. To je čtyřicetiprocentní nárůst oproti roku předloňskému. Počet lidí, kteří se odhodlali k nákupu na internetu vzrostl na 2,8 milionu korun.

Za hlavní výhodu považují čeští "nákupčí" úsporu času, kterou jim internetový obchod přinese. Druhým nejčastějším argumentem pro on-line nákup je pohodlí při výběru a třetím faktem je možnost neomezeného přístupu 24 hodin denně.

Naopak tím, co nejvíc odrazuje, je špatný přístup k internetu. Na druhém místě je nemožnost si zboží prohlédnout a vyzkoušet a třetím odrazujícím faktorem je to, že uživatel vůbec neví, jak nakupování přes internet funguje.

 

Právě se děje

Další zprávy