Rusové hodlají po letech podpořit rubl. Měnu ohrožuje levná ropa

ČTK ČTK
10. 3. 2020 12:58
Ruská centrální banka připravuje intervenci na podporu měny, rozhodla se tak poprvé po pěti letech. Ruský rubl totiž po kolapsu cen ropy oslabil k dolaru na čtyřleté minimum. Banka v úterý uvedla, že začne na devizových trzích preventivně prodávat cizí měny, aby omezila celkovou kolísavost. Není ale jasné, v jak velkém rozsahu bude takto banka intervenovat, informovala agentura Reuters.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Centrální banka už na 30 dní přerušila denní nákupy deviz do státních rezerv, aby snížila tlak na další pokles domácí měny. Naposledy nakoupila devizy v objemu 570 miliard dolarů (v přepoču asi 12,8 bilionu korun).

Dolar k rublu v úterý dopoledne přidával asi čtyři procenta na 71,90 rublu za dolar, euro k rublu pak vykazovalo růst o více než pět procent na 81,90 rublu. Hned v úvodu rubl spadl až na 72,99 rublu za dolar a 85 rublů za euro, což jsou nejnižší hodnoty od jara 2016.

Rubl je ale silnější než v pondělí, kdy byl v Rusku státní svátek a obchodovalo se pouze na mezibankovním trhu. Tam rubl podle záznamů agentury Reuters oslabil až na 75,41 k dolaru a 86,12 k euru.

Kurz rublu do značné míry ovlivňuje cena ropy, příjmy z jejího prodeje totiž plní ruskou státní pokladnu. Cena ropy ale v pondělí spadla zhruba o 30 procent a zaznamenala nejhlubší propad od války v Perském zálivu v roce 1991. Reagovala tak na rozhodnutí Saúdské Arábie zaplavit trh ropou v odvetě za to, že Rusko odmítlo přistoupit na koordinované snížení těžby za účelem podpory cen suroviny.

Výrazně oslabují ruské akciové trhy, které dohánějí ztráty z pondělí, kdy byly kvůli svátku zavřeny. Index RTS, který je denominovaný v dolarech, před polednem ztrácel asi 12,5 procenta na 1101 bodů. Předtím spadl až na 1055 bodů, nejníže od konce roku 2018. Index MOEX, kde se ceny vyjadřují v rublech, ztrácel 7,4 procenta zhruba na 2517 bodů po dopoledním propadu až na 2436 bodů. To byla zároveň nejnižší hodnota od začátku loňského roku.

Akcie společnosti Rosněfť, která je největším producentem ropy v Rusku, ztrácely asi 13 procent. Podobně akcie Lukoilu, což je druhý největší těžař v zemi, odepisovaly skoro 14 procent.

Ruská centrální banka je připravena použít i další nástroje měnové politiky, aby zachovala finanční stabilitu. Analytici se domnívají, že přijatá opatření by mohla stačit na to, aby se trh stabilizoval. "Tyto kroky posilují názor, že trhy se dnes zotaví," řekl šéf investic ze společnosti Loko-Invest Kirill Tremasov.

Propad rublu často vede k obavám z růstu inflace. Silnější euro a dolar totiž mají tendenci promítnout se v Rusku do růstu cen, neboť prodražují zboží z dovozu.

 

Právě se děje

Další zprávy